Doorgaan naar hoofdcontent

Een boompje plaatsen

Het is een druilerige herfstdag in Ierland als een bepaalde onrust over mij komt. Ik zit in een prachtige omgeving, heb camera en statief meegenomen maar ben nog amper op pad geweest voor een plaatje. Als het even opklaart ga ik naar buiten om er het beste van te maken.
We bevinden ons in de Valley of the Hare, een prachtige cottage gelegen in de groene heuvels van Sneem, Kerry. Tussen de zompige weilanden door voert een glibberig modderpad richting de vallei. Een markante boom trekt mijn aandacht en wordt het onderwerp van een serie foto's.

Foto 1: veraf
De eerste foto is genomen op enige afstand van de boom. Niet alleen valt de boom zo ruim binnen het kader, we krijgen ook te zien in welke omgeving we ons bevinden. Een wit huis staat in een grote groene weide en de nodige bewolking bedekt de heuvels. Vanuit het witte huis had ik al een tijd naar de boom gekeken en huis en boom bepalen dan ook geheel deze compositie.Omdat ik al een paar dagen in het witte huis logeer vind ik dat de foto weinig heeft te verbergen en dat het resultaat weinig aan de fantasie overlaat.

Foto 2: dichtbij
Een beproefde compositietruc is "dichterbij komen". Het onderwerp wordt dan te groot voor het kader en dat dwingt jezelf om keuze te maken wat je in beeld wil houden en waar je de aandacht op wilt vestigen. Hier heb ik gekozen voor de bemoste stam die omhoog voert het beeld uit.


Deze compositie heeft een sterk contrast tussen de voorgrond en de achtergrond. De gelige heuvel harmonieert mooi met de blauwe lucht en beide steken af tegen de donkergroene voorgrond. De donkere voorgrond ontstaat door tegenlicht, maar samen met het dichtbij perspectief geeft dit contrast wel meer diepte aan de foto. De foto geeft mij een idee voor de volgende compositie.

Foto 3: silhouet
Het tegenlicht is goed te gebruiken om de boom volledig in silhouet te plaatsen. De donkere tinten ontstaan door onder te belichten en het contrast in de foto te vergroten.


In silhouet komt de boom nog meer los van de achtergrond en laat de voorgrond meer aan de fantasie over.

Toen ik deze foto's maakte had ik nog helemaal geen idee over een blog, laat staan een uitweiding over compositie. Maar zo op een rijtje gezet is het wel bijzonder dat één boom vanuit één en dezelfde richting bezien zulke verschillende foto's op kan leveren.


Reacties

Populaire berichten van deze blog

Poollicht in Nederland

* foto's aangevuld op 23-09-2017
Poollicht ontstaat bij veel zonneactiviteit. Het is nu 2017 en we zitten daarmee in het dal van een 11-jarige cyclus waarin de zonneactiviteit toe en afneemt. Gemiddeld zijn er ongeveer 7 kansen per jaar om in Nederland en België wat te zien. Maar in piekjaren kan het vaker zijn, zo werd er in Duitsland in 2012 wel 21 keer een melding gemaakt.

Waar en wanneer moet ik kijken?
Een paar dingen zijn belangrijk.
Planning vooraf: als de zon een plasmawolk uitstoot (een Coronal Mass Ejection of CME) dan duurt het nog een tot drie dagen voordat het bij de aarde aankomt en poollicht veroorzaakt. Houd hiervoor websites als spaceweather.com en swpc.noaa.gov in de gaten. Het WSA-Enlil model rekent door wanneer de zonnewind of CME de aarde treft.Als het zover is dat er wat te zien zou moeten zijn dan wordt dat aangegeven op websites als poollicht.info en poollicht.be.Op het noordelijk halfrond ontstaat poollicht in een dikke band rond de noordpool. Omdat Nederlan…

Mist in de Oostvaarderplassen

Het is december en al dagen lang mistig weer. Maar dat mag de pret niet drukken om op een ochtend foto's te maken met zwager Lourens. De mist maakt alles lekker mysterieus.We besluiten ons vooral te richten op de Konikpaarden. Deze morgen zijn ze alleen maar aan het grazen en dat levert weinig interessante plaatje op. Er is één exemplaar dat wel erg aan mensen is gewend en dat komt leuren om suikerklontjes of zo iets.Als we geen snoep blijken te hebben zijn we van hem af en kunnen we verder gaan met het fotograferen van de rest van de familie.

In de mist is het allemaal nogal vredig en vaag.Op de terugweg  zien we nog een Grote Zilverreiger rondvliegen. We struinen nog even door het gebied De Driehoek maar dat levert weinig fotomateriaal op. Het is allemaal erg grauw en grijs, maar hoort bij de dagen tussen Kerst en Oud en Nieuw.


Dorus

Je kan ver van huis op walvissafari gaan, maar het kan ook anders. Want deze hele week zwom er een jonge bultrug in de haven van Den Helder. Wat een apart gezicht als die enorme rug zo dichtbij uit het water komt!
Het dier trekt het nodige bekijks en heeft het blijkbaar naar zijn zin. Iemand heeft verzonnen dat hij (of zij) Dorus mag heten.