Doorgaan naar hoofdcontent

IJsvogels vliegen uit

In de Oostvaardersplassen mag de natuur haar gang gaan en als fotograaf word ik daar blij van. Zo zorgt vogelkijkhut De Poelruiter altijd wel voor een fotorijk blogje over de visarend of een ringslang, maar de hut stond vooral bekend om de ijsvogel. In 2014 werd het Oostvaardersveld heringericht om de natuur een handje te helpen. Het meest gefotografeerde takje van Nederland is daarbij verdwenen, maar was dat ook het einde van De Poelruiter als ijsvogel hotspot?Toen ik 's morgens bij De Poelruiter kwam stonden er al veel auto's geparkeerd. Deze week was er een nest met jonge ijsvogels uitgevlogen en dat trok wel wat bekijks. Volgens mij was ik de tiende fotograaf, maar er was nog wel een plekje vrij.

Achtervolgingen door het riet

Jong met een zelf gevangen hapje

Drie uur lang hingen er ijsvogels om de hut. We hebben de vader gespot en zeker vier jongen. Er kwam nog wel een aalscholver en (op afstand) een ringslang voorbij, maar de ijsvogels hadden geen enkele moeite om onze aandacht vast te houden.

De jongen zijn te herkennen aan het witte snavelpuntje.

Als de jongen het nest verlaten is het zaak dat ze zelf hun maaltje bij elkaar scharrelen. Maar wat is er nou makkelijker dan gevoerd te worden? Het was dus erg leuk om te zien dat vader ijsvogel een flink stekelbaarsje had gevangen. En dat een jong alles op de voet volgde.

Het jong ziet dit hapje wel zitten...

...maar eerst volgt er een lesje "voedselpreparatie".
Het stekelbaarsje wordt hardhandig knock-out gemept op de tak.

De les "visje keren" werd een tak verderop voortgezet.

Ondertussen moet het jong voldoende geduld opbrengen.


Uiteindelijk had vader ijsvogel er genoeg van en hij at de vangst zelf op!

Als een nest jongen eenmaal uitvliegt blijven ze niet lang hangen. Het is dus vrij uitzonderlijk dat je een groepsportret kan maken. De wens was dan ook dat ze even samen op een takje gingen zitten.

Eén jong op een takje is leuk.

Vader en zoon is leuker (of is het dochter?)


Bij drie op een rij ging het dak er af!

En bij wat gekibbel wordt er ook flink op los geknipt.
Je hebt altijd baas boven baas, want een dag eerder zaten er wel vijf jongen op een tak bij elkaar. Hoe dan ook, volgens mij kunnen we sinds september 2017 wel stellen dat De Poelruiter weer ijsvogel hotspot nummer 1 van Nederland is.


Reacties

Populaire berichten van deze blog

Poollicht in Nederland

* foto's aangevuld op 23-09-2017
Poollicht ontstaat bij veel zonneactiviteit. Het is nu 2017 en we zitten daarmee in het dal van een 11-jarige cyclus waarin de zonneactiviteit toe en afneemt. Gemiddeld zijn er ongeveer 7 kansen per jaar om in Nederland en België wat te zien. Maar in piekjaren kan het vaker zijn, zo werd er in Duitsland in 2012 wel 21 keer een melding gemaakt.

Waar en wanneer moet ik kijken?
Een paar dingen zijn belangrijk.
Planning vooraf: als de zon een plasmawolk uitstoot (een Coronal Mass Ejection of CME) dan duurt het nog een tot drie dagen voordat het bij de aarde aankomt en poollicht veroorzaakt. Houd hiervoor websites als spaceweather.com en swpc.noaa.gov in de gaten. Het WSA-Enlil model rekent door wanneer de zonnewind of CME de aarde treft.Als het zover is dat er wat te zien zou moeten zijn dan wordt dat aangegeven op websites als poollicht.info en poollicht.be.Op het noordelijk halfrond ontstaat poollicht in een dikke band rond de noordpool. Omdat Nederlan…

Mist in de Oostvaarderplassen

Het is december en al dagen lang mistig weer. Maar dat mag de pret niet drukken om op een ochtend foto's te maken met zwager Lourens. De mist maakt alles lekker mysterieus.We besluiten ons vooral te richten op de Konikpaarden. Deze morgen zijn ze alleen maar aan het grazen en dat levert weinig interessante plaatje op. Er is één exemplaar dat wel erg aan mensen is gewend en dat komt leuren om suikerklontjes of zo iets.Als we geen snoep blijken te hebben zijn we van hem af en kunnen we verder gaan met het fotograferen van de rest van de familie.

In de mist is het allemaal nogal vredig en vaag.Op de terugweg  zien we nog een Grote Zilverreiger rondvliegen. We struinen nog even door het gebied De Driehoek maar dat levert weinig fotomateriaal op. Het is allemaal erg grauw en grijs, maar hoort bij de dagen tussen Kerst en Oud en Nieuw.


Dorus

Je kan ver van huis op walvissafari gaan, maar het kan ook anders. Want deze hele week zwom er een jonge bultrug in de haven van Den Helder. Wat een apart gezicht als die enorme rug zo dichtbij uit het water komt!
Het dier trekt het nodige bekijks en heeft het blijkbaar naar zijn zin. Iemand heeft verzonnen dat hij (of zij) Dorus mag heten.