Doorgaan naar hoofdcontent

Augustus aurora


Bij de aurora denken we vaak aan de winter, maar in Nederland kan poollicht het hele jaar door verschijnen, zelfs na een warme zomerdag op 23 augustus. De Waddenzee is een van de laatste plekken waar het nog donker mag zijn en bij laag water vormen ze een schitterend decor.
De Wadden lichten op in de nacht.

Dit was een zwakke aurora en met het blote oog was duidelijk als een grijze gloed te zien. Maar gebruik je een gevoelige sensor (ISO 6400), een heldere lens (F/2.8) en lange sluitertijd (15s) dan worden er prachtige kleuren onthuld. Dit is 100% natuur maar ons oog heeft wat hulp nodig om het te zien.

Als de Aurora begint te golven worden in het violet de zogenaamde beamers zichtbaar.


Nog maar even de Grote Beer erbij: we kijken echt naar Noorderlicht.

Vanaf het vaste land is De Brandaris op Terschelling te zien.
 
Aurora over de skyline van Oosterbierum
Aurora boven de skyline van Oosterbierum
Met vijfentwintig keer poollicht in Nederland op de teller moest er even worden geposeerd voor een selfie.

Een Auroraselfie (of wat er voor door moet gaan).

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Poollicht in Nederland

* foto's aangevuld op 23-09-2017
Poollicht ontstaat bij veel zonneactiviteit. Het is nu 2017 en we zitten daarmee in het dal van een 11-jarige cyclus waarin de zonneactiviteit toe en afneemt. Gemiddeld zijn er ongeveer 7 kansen per jaar om in Nederland en België wat te zien. Maar in piekjaren kan het vaker zijn, zo werd er in Duitsland in 2012 wel 21 keer een melding gemaakt.

Waar en wanneer moet ik kijken?
Een paar dingen zijn belangrijk.
Planning vooraf: als de zon een plasmawolk uitstoot (een Coronal Mass Ejection of CME) dan duurt het nog een tot drie dagen voordat het bij de aarde aankomt en poollicht veroorzaakt. Houd hiervoor websites als spaceweather.com en swpc.noaa.gov in de gaten. Het WSA-Enlil model rekent door wanneer de zonnewind of CME de aarde treft.Als het zover is dat er wat te zien zou moeten zijn dan wordt dat aangegeven op websites als poollicht.info en poollicht.be.Op het noordelijk halfrond ontstaat poollicht in een dikke band rond de noordpool. Omdat Nederlan…

Mist in de Oostvaarderplassen

Het is december en al dagen lang mistig weer. Maar dat mag de pret niet drukken om op een ochtend foto's te maken met zwager Lourens. De mist maakt alles lekker mysterieus.



We besluiten ons vooral te richten op de Konikpaarden. Deze morgen zijn ze alleen maar aan het grazen en dat levert weinig interessante plaatje op. Er is één exemplaar dat wel erg aan mensen is gewend en dat komt leuren om suikerklontjes of zo iets.



Als we geen snoep blijken te hebben zijn we van hem af en kunnen we verder gaan met het fotograferen van de rest van de familie.

In de mist is het allemaal nogal vredig en vaag.



Op de terugweg  zien we nog een Grote Zilverreiger rondvliegen. We struinen nog even door het gebied De Driehoek maar dat levert weinig fotomateriaal op. Het is allemaal erg grauw en grijs, maar hoort bij de dagen tussen Kerst en Oud en Nieuw.






Dorus

Je kan ver van huis op walvissafari gaan, maar het kan ook anders. Want deze hele week zwom er een jonge bultrug in de haven van Den Helder. Wat een apart gezicht als die enorme rug zo dichtbij uit het water komt!




Het dier trekt het nodige bekijks en heeft het blijkbaar naar zijn zin. Iemand heeft verzonnen dat hij (of zij) Dorus mag heten.