Doorgaan naar hoofdcontent

Augustus aurora


Bij de aurora denken we vaak aan de winter, maar in Nederland kan poollicht het hele jaar door verschijnen, zelfs na een warme zomerdag op 23 augustus. De Waddenzee is een van de laatste plekken waar het nog donker mag zijn en bij laag water vormen ze een schitterend decor.
De Wadden lichten op in de nacht.

Dit was een zwakke aurora en met het blote oog was duidelijk als een grijze gloed te zien. Maar gebruik je een gevoelige sensor (ISO 6400), een heldere lens (F/2.8) en lange sluitertijd (15s) dan worden er prachtige kleuren onthuld. Dit is 100% natuur maar ons oog heeft wat hulp nodig om het te zien.

Als de Aurora begint te golven worden in het violet de zogenaamde beamers zichtbaar.


Nog maar even de Grote Beer erbij: we kijken echt naar Noorderlicht.

Vanaf het vaste land is De Brandaris op Terschelling te zien.
 
Aurora over de skyline van Oosterbierum
Aurora boven de skyline van Oosterbierum
Met vijfentwintig keer poollicht in Nederland op de teller moest er even worden geposeerd voor een selfie.

Een Auroraselfie (of wat er voor door moet gaan).

Reacties

Populaire posts van deze blog

Poollicht in Nederland

* foto's aangevuld op 23-09-2017
Poollicht ontstaat bij veel zonneactiviteit. Het is nu 2017 en we zitten daarmee in het dal van een 11-jarige cyclus waarin de zonneactiviteit toe en afneemt. Gemiddeld zijn er ongeveer 7 kansen per jaar om in Nederland en België wat te zien. Maar in piekjaren kan het vaker zijn, zo werd er in Duitsland in 2012 wel 21 keer een melding gemaakt.

Waar en wanneer moet ik kijken?
Een paar dingen zijn belangrijk.
Planning vooraf: als de zon een plasmawolk uitstoot (een Coronal Mass Ejection of CME) dan duurt het nog een tot drie dagen voordat het bij de aarde aankomt en poollicht veroorzaakt. Houd hiervoor websites als spaceweather.com en swpc.noaa.gov in de gaten. Het WSA-Enlil model rekent door wanneer de zonnewind of CME de aarde treft.Als het zover is dat er wat te zien zou moeten zijn dan wordt dat aangegeven op websites als poollicht.info en poollicht.be.Op het noordelijk halfrond ontstaat poollicht in een dikke band rond de noordpool. Omdat Nederlan…

Hyperfocale afstand

Stel dat je een foto wilt maken van een landschap met veel diepte. Hoe vertel je dan aan je camera dat alles scherp in beeld moet komen?
Je kan natuurlijk het diafragma dichtknijpen. Maar een kleine lensopening (groot F-getal) laat weinig licht door en de sluitertijden zullen toenemen.  Soms is dat geen optie zoals bij low light fotografie (poollicht) of wanneer je bewegingsonscherpte wil voorkomen. Een ander nadeel van een kleine lensopening is dat stof op de sensor zichtbaar wordt. En ook al knijp je het diafragma dicht, je moet nog steeds ergens op scherpstellen.


Paard in het winterse landschap van Myvatn, IJsland. Het vlekje boven het paard is een stofje op de lens en zichtbaar wegens het diafragma van f/16. (Canon EOS 450D, EF-S 18-55mm kitlens, 55mm, f/16, 1/50s, ISO 100)
Er is een andere oplossing, en dat is hyperfocaal scherpstellen (niet te verwarren met een hypervocaal, dat is iemand die de hele dag zingt). De methode maakt optimaal gebruik van de scherptediepte, of depth of…

Dorus

Je kan ver van huis op walvissafari gaan, maar het kan ook anders. Want deze hele week zwom er een jonge bultrug in de haven van Den Helder. Wat een apart gezicht als die enorme rug zo dichtbij uit het water komt!
Het dier trekt het nodige bekijks en heeft het blijkbaar naar zijn zin. Iemand heeft verzonnen dat hij (of zij) Dorus mag heten.