Doorgaan naar hoofdcontent

Nieuwe futen

Aan de overkant van de sloot zaten twee nesten. Het begon met een meerkoetennest: stevig, groot en hoog. Twee futen begonnen bij dit nest rond te hangen en bouwen een soort vlotje dat weinig voorstelde. Als de meerkoeten even weg waren trokken de futen de rietstengels gewoon uit het naburig nest want futen en meerkoeten zijn geen vrienden..Tussen het bouwen door werd er behoorlijk wat gebaltst. De dans-met-het-waterplantje werd steevast gevolgd door een bezoekje aan het liefdesnest.
Het kon niet uitblijven: op een avond lag er plotseling een ei in het nest. Je zou verwachten dat het nest vanaf dat moment bezet zou worden, maar dat pakte anders uit. Sinds er een ei lag leek het alsof ze alle belangstelling voor het nest waren verloren en ik heb de futen weken niet meer gezien..


Onlangs kwam het paartje futen plotseling weer dagelijks voorbij, maar nu met hun jonge kroost. Blijkbaar hebben ze ergens anders nog een nest gehad waar ik niets van af wist.


 De jongste is de clown van de familie.


En wat groeien die jonge futen hard!Er gaat dan ook behoorlijk wat vis in. De jongste blijft de clown van de familie.


Af en toe wordt er een wat grotere vis aangevoerd.Als een stekelbaarsje nog te groot is dan moet je hem zelf maar opeten...!


Deze blog mag wel een nieuwe naam krijgen: "het tuinpad op voor een plaatje". Maar goed, waarom moeilijk doen als al dat moois dicht bij huis te vinden is?

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Poollicht in Nederland

* foto's aangevuld op 23-09-2017
Poollicht ontstaat bij veel zonneactiviteit. Het is nu 2017 en we zitten daarmee in het dal van een 11-jarige cyclus waarin de zonneactiviteit toe en afneemt. Gemiddeld zijn er ongeveer 7 kansen per jaar om in Nederland en België wat te zien. Maar in piekjaren kan het vaker zijn, zo werd er in Duitsland in 2012 wel 21 keer een melding gemaakt.

Waar en wanneer moet ik kijken?
Een paar dingen zijn belangrijk.
Planning vooraf: als de zon een plasmawolk uitstoot (een Coronal Mass Ejection of CME) dan duurt het nog een tot drie dagen voordat het bij de aarde aankomt en poollicht veroorzaakt. Houd hiervoor websites als spaceweather.com en swpc.noaa.gov in de gaten. Het WSA-Enlil model rekent door wanneer de zonnewind of CME de aarde treft.Als het zover is dat er wat te zien zou moeten zijn dan wordt dat aangegeven op websites als poollicht.info en poollicht.be.Op het noordelijk halfrond ontstaat poollicht in een dikke band rond de noordpool. Omdat Nederlan…

Mist in de Oostvaarderplassen

Het is december en al dagen lang mistig weer. Maar dat mag de pret niet drukken om op een ochtend foto's te maken met zwager Lourens. De mist maakt alles lekker mysterieus.We besluiten ons vooral te richten op de Konikpaarden. Deze morgen zijn ze alleen maar aan het grazen en dat levert weinig interessante plaatje op. Er is één exemplaar dat wel erg aan mensen is gewend en dat komt leuren om suikerklontjes of zo iets.Als we geen snoep blijken te hebben zijn we van hem af en kunnen we verder gaan met het fotograferen van de rest van de familie.

In de mist is het allemaal nogal vredig en vaag.Op de terugweg  zien we nog een Grote Zilverreiger rondvliegen. We struinen nog even door het gebied De Driehoek maar dat levert weinig fotomateriaal op. Het is allemaal erg grauw en grijs, maar hoort bij de dagen tussen Kerst en Oud en Nieuw.


Dorus

Je kan ver van huis op walvissafari gaan, maar het kan ook anders. Want deze hele week zwom er een jonge bultrug in de haven van Den Helder. Wat een apart gezicht als die enorme rug zo dichtbij uit het water komt!
Het dier trekt het nodige bekijks en heeft het blijkbaar naar zijn zin. Iemand heeft verzonnen dat hij (of zij) Dorus mag heten.