Doorgaan naar hoofdcontent

Zwaluwen in de OVP

Het begint traditie te worden: in de eerste week van Mei met Jos naar de Oostvaarderplassen. Afgelopen jaar ging Thessa mee, en dit jaar haakte ook Denny aan.

Wat dit keer opvalt is dat "De Nieuwe Wildernis" steeds meer wordt gecultiveerd. De parkeerplaats is enorm uitgebreid en om half negen staan er al meer auto's geparkeerd dan dat je er een jaar geleden in totaal kwijt kon. Het bezoekerscentrum ziet er strak uit (en de koffie met appelgebak zullen later goed smaken). Een betonnen pad slingert door een oud wilgenbos waar ieder jaar minder van overblijft. Bijna alles ligt nu plat en het groot wild laat zich niet direct vinden. (Wel kan je af en toe de kadavers van herten en Heckrunderen ruiken, maar die liggen goed verstopt en zijn vanaf het betonpad niet te zien.) Ganzen zijn er wel weel in overvloed.

Jonge gans in het zonnetje...
De mooiste foto's van de dag komen uit de Poelruiter. Hier heeft de omgeving echt een metamorfose ondergaan. Het oude bos is compleet gerooid en de vogelkijkhut staat nu helemaal vrij aan de waterrand. In dit heringerichte landschap mag de natuur zijn gang weer gaan. Maar het zal wel even duren voordat er weer wat beschutting uit de grond is opgeschoten. Hoe dan ook, vandaag is het er een komen en gaan van Boerenzwaluwen die er hun nesten bouwen.Het "ijsvogelstokje" van de Poelruiter wordt voortdurend bezet gehouden.
Een passerende rietgors wordt direct weggejaagd door de zwaluwen.
Net terug van de bouwmarkt...
...voor kunstige bouwseltjes in die handige hutjes van Staatsbosbeheer.

Een dagje Oostvaarderplassen is niet compleet zonder Konikpaarden. Het is even zoeken, maar uiteindelijk vinden we ze op het Oostvaardersveld.

De baas deelt even een tik uit.Nieuwe jonge bewoner doet het rustig aan..


Zoals gebruikelijk vliegt de dag weer om. het is een goed idee om snel weer eens terug te gaan.

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Poollicht in Nederland

* foto's aangevuld op 23-09-2017
Poollicht ontstaat bij veel zonneactiviteit. Het is nu 2017 en we zitten daarmee in het dal van een 11-jarige cyclus waarin de zonneactiviteit toe en afneemt. Gemiddeld zijn er ongeveer 7 kansen per jaar om in Nederland en België wat te zien. Maar in piekjaren kan het vaker zijn, zo werd er in Duitsland in 2012 wel 21 keer een melding gemaakt.

Waar en wanneer moet ik kijken?
Een paar dingen zijn belangrijk.
Planning vooraf: als de zon een plasmawolk uitstoot (een Coronal Mass Ejection of CME) dan duurt het nog een tot drie dagen voordat het bij de aarde aankomt en poollicht veroorzaakt. Houd hiervoor websites als spaceweather.com en swpc.noaa.gov in de gaten. Het WSA-Enlil model rekent door wanneer de zonnewind of CME de aarde treft.Als het zover is dat er wat te zien zou moeten zijn dan wordt dat aangegeven op websites als poollicht.info en poollicht.be.Op het noordelijk halfrond ontstaat poollicht in een dikke band rond de noordpool. Omdat Nederlan…

Mist in de Oostvaarderplassen

Het is december en al dagen lang mistig weer. Maar dat mag de pret niet drukken om op een ochtend foto's te maken met zwager Lourens. De mist maakt alles lekker mysterieus.We besluiten ons vooral te richten op de Konikpaarden. Deze morgen zijn ze alleen maar aan het grazen en dat levert weinig interessante plaatje op. Er is één exemplaar dat wel erg aan mensen is gewend en dat komt leuren om suikerklontjes of zo iets.Als we geen snoep blijken te hebben zijn we van hem af en kunnen we verder gaan met het fotograferen van de rest van de familie.

In de mist is het allemaal nogal vredig en vaag.Op de terugweg  zien we nog een Grote Zilverreiger rondvliegen. We struinen nog even door het gebied De Driehoek maar dat levert weinig fotomateriaal op. Het is allemaal erg grauw en grijs, maar hoort bij de dagen tussen Kerst en Oud en Nieuw.


Dorus

Je kan ver van huis op walvissafari gaan, maar het kan ook anders. Want deze hele week zwom er een jonge bultrug in de haven van Den Helder. Wat een apart gezicht als die enorme rug zo dichtbij uit het water komt!
Het dier trekt het nodige bekijks en heeft het blijkbaar naar zijn zin. Iemand heeft verzonnen dat hij (of zij) Dorus mag heten.