Doorgaan naar hoofdcontent

Dubbele CME zorgt voor lichtshow

Het is de laatste tijd weer wat onrustiger op de zon. Zo werd er op 16 december een C6.6 zonnevlam waargenomen. Op zich is een C-klasse niet zo imposant (C = common), maar deze zonnevlam veroorzaakte wel twee coronale massa ejecties (CME's) die recht op de aarde afkwamen. De eerste berekeningen gaven aan dat de aarde vroeg in de ochtend van 19 december zou worden getroffen door flinke massa's plasma van de zon - en dat betekent grote kans op poollicht. De CME-fever sloeg weer eens toe.

De twee CME's kwamen een dag later aan dan verwacht maar zorgden toch voor een mooie lichtshow.

Aurora boven Friesland
De Mariakerk van Boer (Friesland) baadt in het poollicht.

Het grootste deel van de tijd hing er een dik wolkendek over Nederland. Toen het eenmaal een beetje opentrok was het moeilijk om het poollicht te herkennen. Op de foto's ziet het er wel rood een geel-groen uit, met met het blote oog was het niet meer dan een lichte grijze verschijning, en amper van de wolken te onderscheiden. Gelukkig had de camera er minder moeite mee.


Eerst verschijnt de aurora als een boog van gelijkmatige sterkte.

Maar al snel wordt de aurora actief en golven pilaren van licht traag heen en weer.

Binnen tien minuten van een kalme aurora naar een dynamische lichtshow.


Het is zacht weer voor december, maar de snijdende wind was niet uitnodigend om lang buiten te blijven. Tegen de tijd dat de wolken eindelijk weg waren nam ook de kracht van de aurora snel af.

De lichtvervuiling ligt als een sliert over de horizon.


Reacties

Populaire berichten van deze blog

Poollicht in Nederland

* foto's aangevuld op 23-09-2017
Poollicht ontstaat bij veel zonneactiviteit. Het is nu 2017 en we zitten daarmee in het dal van een 11-jarige cyclus waarin de zonneactiviteit toe en afneemt. Gemiddeld zijn er ongeveer 7 kansen per jaar om in Nederland en België wat te zien. Maar in piekjaren kan het vaker zijn, zo werd er in Duitsland in 2012 wel 21 keer een melding gemaakt.

Waar en wanneer moet ik kijken?
Een paar dingen zijn belangrijk.
Planning vooraf: als de zon een plasmawolk uitstoot (een Coronal Mass Ejection of CME) dan duurt het nog een tot drie dagen voordat het bij de aarde aankomt en poollicht veroorzaakt. Houd hiervoor websites als spaceweather.com en swpc.noaa.gov in de gaten. Het WSA-Enlil model rekent door wanneer de zonnewind of CME de aarde treft.Als het zover is dat er wat te zien zou moeten zijn dan wordt dat aangegeven op websites als poollicht.info en poollicht.be.Op het noordelijk halfrond ontstaat poollicht in een dikke band rond de noordpool. Omdat Nederlan…

Mist in de Oostvaarderplassen

Het is december en al dagen lang mistig weer. Maar dat mag de pret niet drukken om op een ochtend foto's te maken met zwager Lourens. De mist maakt alles lekker mysterieus.We besluiten ons vooral te richten op de Konikpaarden. Deze morgen zijn ze alleen maar aan het grazen en dat levert weinig interessante plaatje op. Er is één exemplaar dat wel erg aan mensen is gewend en dat komt leuren om suikerklontjes of zo iets.Als we geen snoep blijken te hebben zijn we van hem af en kunnen we verder gaan met het fotograferen van de rest van de familie.

In de mist is het allemaal nogal vredig en vaag.Op de terugweg  zien we nog een Grote Zilverreiger rondvliegen. We struinen nog even door het gebied De Driehoek maar dat levert weinig fotomateriaal op. Het is allemaal erg grauw en grijs, maar hoort bij de dagen tussen Kerst en Oud en Nieuw.


Dorus

Je kan ver van huis op walvissafari gaan, maar het kan ook anders. Want deze hele week zwom er een jonge bultrug in de haven van Den Helder. Wat een apart gezicht als die enorme rug zo dichtbij uit het water komt!
Het dier trekt het nodige bekijks en heeft het blijkbaar naar zijn zin. Iemand heeft verzonnen dat hij (of zij) Dorus mag heten.