Doorgaan naar hoofdcontent

Dubbele CME zorgt voor lichtshow

Het is de laatste tijd weer wat onrustiger op de zon. Zo werd er op 16 december een C6.6 zonnevlam waargenomen. Op zich is een C-klasse niet zo imposant (C = common), maar deze zonnevlam veroorzaakte wel twee coronale massa ejecties (CME's) die recht op de aarde afkwamen. De eerste berekeningen gaven aan dat de aarde vroeg in de ochtend van 19 december zou worden getroffen door flinke massa's plasma van de zon - en dat betekent grote kans op poollicht. De CME-fever sloeg weer eens toe.

De twee CME's kwamen een dag later aan dan verwacht maar zorgden toch voor een mooie lichtshow.

Aurora boven Friesland
De Mariakerk van Boer (Friesland) baadt in het poollicht.

Het grootste deel van de tijd hing er een dik wolkendek over Nederland. Toen het eenmaal een beetje opentrok was het moeilijk om het poollicht te herkennen. Op de foto's ziet het er wel rood een geel-groen uit, met met het blote oog was het niet meer dan een lichte grijze verschijning, en amper van de wolken te onderscheiden. Gelukkig had de camera er minder moeite mee.


Eerst verschijnt de aurora als een boog van gelijkmatige sterkte.

Maar al snel wordt de aurora actief en golven pilaren van licht traag heen en weer.

Binnen tien minuten van een kalme aurora naar een dynamische lichtshow.


Het is zacht weer voor december, maar de snijdende wind was niet uitnodigend om lang buiten te blijven. Tegen de tijd dat de wolken eindelijk weg waren nam ook de kracht van de aurora snel af.

De lichtvervuiling ligt als een sliert over de horizon.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Poollicht in Nederland

* foto's aangevuld op 23-09-2017
Poollicht ontstaat bij veel zonneactiviteit. Het is nu 2017 en we zitten daarmee in het dal van een 11-jarige cyclus waarin de zonneactiviteit toe en afneemt. Gemiddeld zijn er ongeveer 7 kansen per jaar om in Nederland en België wat te zien. Maar in piekjaren kan het vaker zijn, zo werd er in Duitsland in 2012 wel 21 keer een melding gemaakt.

Waar en wanneer moet ik kijken?
Een paar dingen zijn belangrijk.
Planning vooraf: als de zon een plasmawolk uitstoot (een Coronal Mass Ejection of CME) dan duurt het nog een tot drie dagen voordat het bij de aarde aankomt en poollicht veroorzaakt. Houd hiervoor websites als spaceweather.com en swpc.noaa.gov in de gaten. Het WSA-Enlil model rekent door wanneer de zonnewind of CME de aarde treft.Als het zover is dat er wat te zien zou moeten zijn dan wordt dat aangegeven op websites als poollicht.info en poollicht.be.Op het noordelijk halfrond ontstaat poollicht in een dikke band rond de noordpool. Omdat Nederlan…

Hyperfocale afstand

Stel dat je een foto wilt maken van een landschap met veel diepte. Hoe vertel je dan aan je camera dat alles scherp in beeld moet komen?
Je kan natuurlijk het diafragma dichtknijpen. Maar een kleine lensopening (groot F-getal) laat weinig licht door en de sluitertijden zullen toenemen.  Soms is dat geen optie zoals bij low light fotografie (poollicht) of wanneer je bewegingsonscherpte wil voorkomen. Een ander nadeel van een kleine lensopening is dat stof op de sensor zichtbaar wordt. En ook al knijp je het diafragma dicht, je moet nog steeds ergens op scherpstellen.


Paard in het winterse landschap van Myvatn, IJsland. Het vlekje boven het paard is een stofje op de lens en zichtbaar wegens het diafragma van f/16. (Canon EOS 450D, EF-S 18-55mm kitlens, 55mm, f/16, 1/50s, ISO 100)
Er is een andere oplossing, en dat is hyperfocaal scherpstellen (niet te verwarren met een hypervocaal, dat is iemand die de hele dag zingt). De methode maakt optimaal gebruik van de scherptediepte, of depth of…

Dorus

Je kan ver van huis op walvissafari gaan, maar het kan ook anders. Want deze hele week zwom er een jonge bultrug in de haven van Den Helder. Wat een apart gezicht als die enorme rug zo dichtbij uit het water komt!
Het dier trekt het nodige bekijks en heeft het blijkbaar naar zijn zin. Iemand heeft verzonnen dat hij (of zij) Dorus mag heten.