Doorgaan naar hoofdcontent

Project IJsvogel

Ik ben fan van de IJsvogel. Het is een uiterst alert en waakzaam vogeltje dat soms als een blauwe flits voorbij schiet. Vaste stekjes om deze vogel van dichtbij te zien zijn o.a. de Lepelaarsplassen bij de Oostvaardersplassen, en lange tijd ook de oude vogelkijkhut de Poelruiter voordat het gebied op de schop ging. In de Amsterdamse Waterleidingduinen zijn er ook vaste stekjes, maar het is mij niet gelukt om daar echt dichtbij te komen.

Goede dingen hoeven niet altijd van ver te komen! Een week geleden kreeg ik een tip van buurman Ronald dat hij een IJsvogel had gezien op een plek niet eens zo heel erg ver bij ons vandaan. Twee dagen later zag ik zelf ook de blauwe flits en werd Project IJsvogel geboren. Ik heb een mooi plekje uitgekiend en een paaltje in het water geslagen. Om het paaltje heen heb ik de waterlelies weggehaald en een IJsvogelparadijsje gecreëerd. Toen was het afwachten.

De zelfde dag zat de vogel al op het paaltje. Ik heb mezelf bedwongen en het stekkie de eerste dagen met rust gelaten. Daarna heb ik de camera geplaatst met bewegingsdetectie (Magic Lantern).

IJsvogels eten ongeveer 15 visjes per dagDe vogel is geringd - is er dan echt niets meer 100% wilde natuur in dit land?

Met het hart bonzend in de keel en glimlach van oor tot oor kon ik de bovenstaande foto's oogsten. Een glanzende start van een nieuw fotoproject!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Poollicht in Nederland

* foto's aangevuld op 23-09-2017
Poollicht ontstaat bij veel zonneactiviteit. Het is nu 2017 en we zitten daarmee in het dal van een 11-jarige cyclus waarin de zonneactiviteit toe en afneemt. Gemiddeld zijn er ongeveer 7 kansen per jaar om in Nederland en België wat te zien. Maar in piekjaren kan het vaker zijn, zo werd er in Duitsland in 2012 wel 21 keer een melding gemaakt.

Waar en wanneer moet ik kijken?
Een paar dingen zijn belangrijk.
Planning vooraf: als de zon een plasmawolk uitstoot (een Coronal Mass Ejection of CME) dan duurt het nog een tot drie dagen voordat het bij de aarde aankomt en poollicht veroorzaakt. Houd hiervoor websites als spaceweather.com en swpc.noaa.gov in de gaten. Het WSA-Enlil model rekent door wanneer de zonnewind of CME de aarde treft.Als het zover is dat er wat te zien zou moeten zijn dan wordt dat aangegeven op websites als poollicht.info en poollicht.be.Op het noordelijk halfrond ontstaat poollicht in een dikke band rond de noordpool. Omdat Nederlan…

Hyperfocale afstand

Stel dat je een foto wilt maken van een landschap met veel diepte. Hoe vertel je dan aan je camera dat alles scherp in beeld moet komen?
Je kan natuurlijk het diafragma dichtknijpen. Maar een kleine lensopening (groot F-getal) laat weinig licht door en de sluitertijden zullen toenemen.  Soms is dat geen optie zoals bij low light fotografie (poollicht) of wanneer je bewegingsonscherpte wil voorkomen. Een ander nadeel van een kleine lensopening is dat stof op de sensor zichtbaar wordt. En ook al knijp je het diafragma dicht, je moet nog steeds ergens op scherpstellen.


Paard in het winterse landschap van Myvatn, IJsland. Het vlekje boven het paard is een stofje op de lens en zichtbaar wegens het diafragma van f/16. (Canon EOS 450D, EF-S 18-55mm kitlens, 55mm, f/16, 1/50s, ISO 100)
Er is een andere oplossing, en dat is hyperfocaal scherpstellen (niet te verwarren met een hypervocaal, dat is iemand die de hele dag zingt). De methode maakt optimaal gebruik van de scherptediepte, of depth of…

Dorus

Je kan ver van huis op walvissafari gaan, maar het kan ook anders. Want deze hele week zwom er een jonge bultrug in de haven van Den Helder. Wat een apart gezicht als die enorme rug zo dichtbij uit het water komt!
Het dier trekt het nodige bekijks en heeft het blijkbaar naar zijn zin. Iemand heeft verzonnen dat hij (of zij) Dorus mag heten.