Doorgaan naar hoofdcontent

Reeën op de koolzaadakker

Op een avond zag ik vanaf de snelweg een sprong reeën. Ze stonden op een koolzaadakker en omdat reeën nogal honkvast zijn wist ik meteen dat ik er later die week op af zou gaan. Keurig tegen de wind in ben ik er later inderdaad naar toe geslopen. Ze hielden me goed in de gaten, maar toen ik rustig een uurtje bleef zitten gingen zij ook gewoon hun gang.

Ree poseert voor molen de Korenaar te Sexbierum
Ree met op de achtergrond molen de Korenaar van Sexbierum

Ree voor Friesche kop-hals-romp boerderij
Reegeit schuifelt over de koolzaadakker

Een avond later heb ik het nog eens geprobeerd. De wind stond nu iets anders en ik kon al iets dichterbij de reeën komen. Eigenlijk kwamen ze vooral dichter bij mij, want bang dat ik ze zou afschrikken durfde ik me niet meer te verplaatsen.De hele sprong bestond uit zes reeën, hier staan er vier bij elkaar.

Omdat ik al mijn aandacht op het groepje had gericht was ik even het oudere mannetje uit het oog verloren. Maar die was al etend rustig dichterbij gekomen tot een meter of veertig...
Het was een frisse voorjaarsavond en toen de kou me in de botten was gekropen hield ik het uiteindelijk voor gezien.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Poollicht in Nederland

* foto's aangevuld op 23-09-2017
Poollicht ontstaat bij veel zonneactiviteit. Het is nu 2017 en we zitten daarmee in het dal van een 11-jarige cyclus waarin de zonneactiviteit toe en afneemt. Gemiddeld zijn er ongeveer 7 kansen per jaar om in Nederland en België wat te zien. Maar in piekjaren kan het vaker zijn, zo werd er in Duitsland in 2012 wel 21 keer een melding gemaakt.

Waar en wanneer moet ik kijken?
Een paar dingen zijn belangrijk.
Planning vooraf: als de zon een plasmawolk uitstoot (een Coronal Mass Ejection of CME) dan duurt het nog een tot drie dagen voordat het bij de aarde aankomt en poollicht veroorzaakt. Houd hiervoor websites als spaceweather.com en swpc.noaa.gov in de gaten. Het WSA-Enlil model rekent door wanneer de zonnewind of CME de aarde treft.Als het zover is dat er wat te zien zou moeten zijn dan wordt dat aangegeven op websites als poollicht.info en poollicht.be.Op het noordelijk halfrond ontstaat poollicht in een dikke band rond de noordpool. Omdat Nederlan…

Hyperfocale afstand

Stel dat je een foto wilt maken van een landschap met veel diepte. Hoe vertel je dan aan je camera dat alles scherp in beeld moet komen?
Je kan natuurlijk het diafragma dichtknijpen. Maar een kleine lensopening (groot F-getal) laat weinig licht door en de sluitertijden zullen toenemen.  Soms is dat geen optie zoals bij low light fotografie (poollicht) of wanneer je bewegingsonscherpte wil voorkomen. Een ander nadeel van een kleine lensopening is dat stof op de sensor zichtbaar wordt. En ook al knijp je het diafragma dicht, je moet nog steeds ergens op scherpstellen.


Paard in het winterse landschap van Myvatn, IJsland. Het vlekje boven het paard is een stofje op de lens en zichtbaar wegens het diafragma van f/16. (Canon EOS 450D, EF-S 18-55mm kitlens, 55mm, f/16, 1/50s, ISO 100)
Er is een andere oplossing, en dat is hyperfocaal scherpstellen (niet te verwarren met een hypervocaal, dat is iemand die de hele dag zingt). De methode maakt optimaal gebruik van de scherptediepte, of depth of…

Dorus

Je kan ver van huis op walvissafari gaan, maar het kan ook anders. Want deze hele week zwom er een jonge bultrug in de haven van Den Helder. Wat een apart gezicht als die enorme rug zo dichtbij uit het water komt!
Het dier trekt het nodige bekijks en heeft het blijkbaar naar zijn zin. Iemand heeft verzonnen dat hij (of zij) Dorus mag heten.