Doorgaan naar hoofdcontent

Nieuw leven in de woestijnIn maart 2015 ben ik met Anke en Louise naar Ethiopië geweest om daar projecten te bezoeken van hulporganisatie Dorcas. Anke doet als gastblogger verslag.

Een florerend dorp opgetrokken midden in de woestijn:
het resultaat van het huisvestingproject dat Dorcas heeft opgezet.

Het dorpje bestaat nog niet zo lang, dus ons bezoek trekt alle aandacht..
Enkele jaren terug heeft Dorcas 300 huizen opgeleverd waar nu voornamelijk weduwen in wonen. Ooit zaten deze vrouwen vast in hun uitzichtloze bestaan en probeerden ze geld te verdienen met het  sjouwen van keien. Iedere dag verrichtten ze zware lichamelijke arbeid in de hoop dat de opbrengst die dag voldoende zou zijn om hun gezin te kunnen voeden.

Ganette Wyana en Obiyana Douson voor hun nieuwe huizen.
Nadat we het huis van Obiyana hebben gezien moeten we ook even
bij Ganette komen kijken. Ze is erg blij met haar woning.


Dorcas heeft deze vrouwen opgenomen in haar Self Help Program, hen opgeleid en begeleid bij het opzetten van een eigen bedrijfje m.b.v. een microkrediet. Op dit moment hebben sommigen hun krediet al terug kunnen betalen, verbeteringen in hun huis aangebracht, hun bedrijfje uitgebreid en hun woning afbetaald.  Ik maakte kennis met een vrouw, die inmiddels een aanbouw aan haar woning had gerealiseerd en dit verhuurde als appartement. Daarnaast verhuurde ze haar badkamer, hield ze kippen voor de verkoop van eieren en runde ze een lunchcafé.

Plotseling komt deze vrouw naar buiten gerend om een kip de straat op te gooien.
Kippen schijnen graag een ei te leggen op het bankstel...
Een van de vele stekjes waar je koffie of thee kan bestellen...
Ook door de overheid is dit project niet onopgemerkt gebleven. De overheid heeft een weg aangelegd en 2 scholen gebouwd. Ook is er een gezondheidskliniek en bouwen projectontwikkelaars nieuwe huizen voor een meer bemiddelde doelgroep. Dat dit een positieve ontwikkeling is spreekt voor zich. Op deze manier groeit ook de economische ontwikkeling van het dorp, als een olievlek die zich steeds verder verspreidt. 

Inmiddels is er bovendien water en elektriciteit voorhanden en er ligt een spoorlijn. Dit jaar wordt ook het station aangelegd. Kortom een grote verandering en ontwikkeling voor het land en voor veel mensen. Mensen voor wie het leven ooit armoedig was en nu een nieuwe toekomst hebben.  Zij zijn een levend voorbeeld voor anderen dat het ook voor hen mogelijk is. Een nieuw leven, hét kan!

Op straat leren we Jesse kennen, hij is 13, gek op voetbal en wil later monteur worden.
Salayish is een leeftijdsgenoot van Louise, ze woont in het dorp en studeert.
We moesten even binnenkomen om het huis van haar moeder te zien.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Poollicht in Nederland

* foto's aangevuld op 23-09-2017
Poollicht ontstaat bij veel zonneactiviteit. Het is nu 2017 en we zitten daarmee in het dal van een 11-jarige cyclus waarin de zonneactiviteit toe en afneemt. Gemiddeld zijn er ongeveer 7 kansen per jaar om in Nederland en België wat te zien. Maar in piekjaren kan het vaker zijn, zo werd er in Duitsland in 2012 wel 21 keer een melding gemaakt.

Waar en wanneer moet ik kijken?
Een paar dingen zijn belangrijk.
Planning vooraf: als de zon een plasmawolk uitstoot (een Coronal Mass Ejection of CME) dan duurt het nog een tot drie dagen voordat het bij de aarde aankomt en poollicht veroorzaakt. Houd hiervoor websites als spaceweather.com en swpc.noaa.gov in de gaten. Het WSA-Enlil model rekent door wanneer de zonnewind of CME de aarde treft.Als het zover is dat er wat te zien zou moeten zijn dan wordt dat aangegeven op websites als poollicht.info en poollicht.be.Op het noordelijk halfrond ontstaat poollicht in een dikke band rond de noordpool. Omdat Nederlan…

Hyperfocale afstand

Stel dat je een foto wilt maken van een landschap met veel diepte. Hoe vertel je dan aan je camera dat alles scherp in beeld moet komen?
Je kan natuurlijk het diafragma dichtknijpen. Maar een kleine lensopening (groot F-getal) laat weinig licht door en de sluitertijden zullen toenemen.  Soms is dat geen optie zoals bij low light fotografie (poollicht) of wanneer je bewegingsonscherpte wil voorkomen. Een ander nadeel van een kleine lensopening is dat stof op de sensor zichtbaar wordt. En ook al knijp je het diafragma dicht, je moet nog steeds ergens op scherpstellen.


Paard in het winterse landschap van Myvatn, IJsland. Het vlekje boven het paard is een stofje op de lens en zichtbaar wegens het diafragma van f/16. (Canon EOS 450D, EF-S 18-55mm kitlens, 55mm, f/16, 1/50s, ISO 100)
Er is een andere oplossing, en dat is hyperfocaal scherpstellen (niet te verwarren met een hypervocaal, dat is iemand die de hele dag zingt). De methode maakt optimaal gebruik van de scherptediepte, of depth of…

Dorus

Je kan ver van huis op walvissafari gaan, maar het kan ook anders. Want deze hele week zwom er een jonge bultrug in de haven van Den Helder. Wat een apart gezicht als die enorme rug zo dichtbij uit het water komt!
Het dier trekt het nodige bekijks en heeft het blijkbaar naar zijn zin. Iemand heeft verzonnen dat hij (of zij) Dorus mag heten.