Doorgaan naar hoofdcontent

Sneeuwstorm op Sommarøy

Als je heel graag het noorderlicht wil zien dan is er maar één echte Aurora City en dat is Tromsø. Deze Noorse stad ligt boven de poolcirkel, op 69 graden NB. Van 11-15 februari was ik hier met Jos op pad voor het mooie landschap en een mooie lichtshow. Om de kansen nog meer uit te baten hadden we een hotel geboekt op Sommarøy. Dit schiereiland ligt pal aan de kust, iets meer dan 50 km ten westen van Tromsø.

Vanaf Sommarøy zie je de berg Håja uit zee steken.

De eerste twee dagen kregen we een sneeuwstorm te verduren met veel wind en sneeuwjacht. In de buurt van Tromsø was er een lawine los gekomen en deze had een vrouw met auto en al van de weg gedrukt. We zijn er wel op uit geweest, maar het voelde toch aan als twee verloren dagen.

Onze huur-Skoda. Dan stap je uit en zie je dat je op hellend ijs hebt geparkeerd.

Zonder zon lijkt alles zwart-wit.

Aan de kust breken de wolken af en toe open. Als dat gebeurt verandert meteen de sfeer.Fjord bij Tromvik
Nog maar eens de berg Håja.

Op de laatste dag waren er af en toe wat opklaringen. De zon wist dan wat sterker door te breken en omdat de zon hier niet zo hoog aan de hemel komt leverde dat prachtig licht op.De laatste avond moest het dan gaan gebeuren met het noorderlicht. We hebben op tijd een donker plekje op gezocht om het laatste daglicht te vangen.


Een van de vele houten huisjes die je hier tegenkomt.
Door de lange sluitertijden veranderen de golven in zachte vlagen mist.

Een plekje om uren te blijven zitten staren.

En nog maar een.

Al snel werd het donker en bewolkt. De wind nam toe en temperatuur van -10 graden voelde nog veel kouder aan. We gingen terug naar het hotel om weer op te warmen.

Tegen een uur of tien klaarde het weer wat op. Alle winterkleding ging weer aan en buiten zag ik wat sterren tussen de wolken door schijnen. Op de foto bleek dat er achter de wolken eindelijk wat Noorderlicht was verschenen. Voor het blote oog was dit net zo grijs als de wolken zelf, maar na drie verloren nachten bracht dit weer een glimlach op mijn gezicht.
Het monster verstopt zich achter de wolken.
 
We liepen het pad van het hotel af toen ineens de wolken begonnen open te breken. In het westen lag een flinke heuvel en daarboven vulde de lucht zich met noorderlicht.
En als de wolken dan eindelijk openbreken...

In een grote baan trok het licht naar het oosten. Dus ben ik met camera en statief naar een donker plekje gesprint dat we 's middags al hadden uitgezocht. Hier bewoog het licht zich over een baai om achter de bergen weg te zakken.

De beloning voor het lange wachten...


De foto's zijn om de halve minuut genomen.

En toen doofde het poollicht uit en was de show voorbij.

In de hoop dat er nog meer zou komen zijn we naar een afgelegen stukje niemandsland gewandeld. Er scheen geen maan en het was behoorlijk donker. Bovendien hadden we hier geen last van lichtvervuiling zoals die op de foto's hierboven zijn te zien.

Uiteindelijk brak hier nog een zwakke aurora door. Het duurde niet lang of een dichte mist kwam opzetten die de sterren en aurora aan het oog onttrok.

Om hier nog iets van te maken moest de ISO naar 6400 (sluitertijd 10s, diafragma f/2.8).


Reacties

Populaire posts van deze blog

Poollicht in Nederland

* foto's aangevuld op 23-09-2017
Poollicht ontstaat bij veel zonneactiviteit. Het is nu 2017 en we zitten daarmee in het dal van een 11-jarige cyclus waarin de zonneactiviteit toe en afneemt. Gemiddeld zijn er ongeveer 7 kansen per jaar om in Nederland en België wat te zien. Maar in piekjaren kan het vaker zijn, zo werd er in Duitsland in 2012 wel 21 keer een melding gemaakt.

Waar en wanneer moet ik kijken?
Een paar dingen zijn belangrijk.
Planning vooraf: als de zon een plasmawolk uitstoot (een Coronal Mass Ejection of CME) dan duurt het nog een tot drie dagen voordat het bij de aarde aankomt en poollicht veroorzaakt. Houd hiervoor websites als spaceweather.com en swpc.noaa.gov in de gaten. Het WSA-Enlil model rekent door wanneer de zonnewind of CME de aarde treft.Als het zover is dat er wat te zien zou moeten zijn dan wordt dat aangegeven op websites als poollicht.info en poollicht.be.Op het noordelijk halfrond ontstaat poollicht in een dikke band rond de noordpool. Omdat Nederlan…

Hyperfocale afstand

Stel dat je een foto wilt maken van een landschap met veel diepte. Hoe vertel je dan aan je camera dat alles scherp in beeld moet komen?
Je kan natuurlijk het diafragma dichtknijpen. Maar een kleine lensopening (groot F-getal) laat weinig licht door en de sluitertijden zullen toenemen.  Soms is dat geen optie zoals bij low light fotografie (poollicht) of wanneer je bewegingsonscherpte wil voorkomen. Een ander nadeel van een kleine lensopening is dat stof op de sensor zichtbaar wordt. En ook al knijp je het diafragma dicht, je moet nog steeds ergens op scherpstellen.


Paard in het winterse landschap van Myvatn, IJsland. Het vlekje boven het paard is een stofje op de lens en zichtbaar wegens het diafragma van f/16. (Canon EOS 450D, EF-S 18-55mm kitlens, 55mm, f/16, 1/50s, ISO 100)
Er is een andere oplossing, en dat is hyperfocaal scherpstellen (niet te verwarren met een hypervocaal, dat is iemand die de hele dag zingt). De methode maakt optimaal gebruik van de scherptediepte, of depth of…

Dorus

Je kan ver van huis op walvissafari gaan, maar het kan ook anders. Want deze hele week zwom er een jonge bultrug in de haven van Den Helder. Wat een apart gezicht als die enorme rug zo dichtbij uit het water komt!
Het dier trekt het nodige bekijks en heeft het blijkbaar naar zijn zin. Iemand heeft verzonnen dat hij (of zij) Dorus mag heten.