Doorgaan naar hoofdcontent

Natte vlakte

Je hebt van die plekjes die er elke keer weer anders uitzien. Zo heb ik een stekje aan de Waddenzee voor nachtfotografie waar het erg donker kan worden, zoals je kan zien in mijn laatste blog over poollicht. Afgelopen week bracht ik hier een bezoekje bij daglicht. De combinatie van laag water en opkomende mist leverde het volgende plaatje op.

Waddenzee bij laag tij
(Canon EOS 450D, Tokina AF 12-24mm, 12mm,  f/11, 1/2s, ISO 100,, ND8 filter en statief))

En plaat als deze roept het beeld op van een weidse vlakte. Om je mee te laten kijken hoe het er achter de camera uit zag heb ik nog een paar stappen achteruit gedaan en deze foto gemaakt. Links zie je de waterlijn en rechts een strekdammetje dat een meter of 50 de Waddenzee inloopt.

Zelfde plekje, twee stappen achteruit.
(Canon EOS 450D, Tokina AF 12-24mm, 12mm,  f/11, 1/2s, ISO 100,, ND8 filter en statief))
En als je je dan omdraait moet je tegen de dijk oplopen. De meeuwen houden hier hun target practice, wat weer een leuk patroontje oplevert.

Zeedijk.
(Canon EOS 450D, Tokina AF 12-24mm, 12mm,  f/11, 1s, ISO 100,, ND8 filter en statief))
Voor een aankomend project heb ik een stevig statief geleend van Henk en die wilde ik met mijn oude 450D wel eens even testen. Een diafragma van f/11 en een neutral density filter (ND8) zorgden voor een wat langere sluitertijd. Ondanks de grauwe sfeer van die middag zorgde dit ervoor dat de kleuren toch nog redelijk aantekenden.

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Poollicht in Nederland

* foto's aangevuld op 23-09-2017
Poollicht ontstaat bij veel zonneactiviteit. Het is nu 2017 en we zitten daarmee in het dal van een 11-jarige cyclus waarin de zonneactiviteit toe en afneemt. Gemiddeld zijn er ongeveer 7 kansen per jaar om in Nederland en België wat te zien. Maar in piekjaren kan het vaker zijn, zo werd er in Duitsland in 2012 wel 21 keer een melding gemaakt.

Waar en wanneer moet ik kijken?
Een paar dingen zijn belangrijk.
Planning vooraf: als de zon een plasmawolk uitstoot (een Coronal Mass Ejection of CME) dan duurt het nog een tot drie dagen voordat het bij de aarde aankomt en poollicht veroorzaakt. Houd hiervoor websites als spaceweather.com en swpc.noaa.gov in de gaten. Het WSA-Enlil model rekent door wanneer de zonnewind of CME de aarde treft.Als het zover is dat er wat te zien zou moeten zijn dan wordt dat aangegeven op websites als poollicht.info en poollicht.be.Op het noordelijk halfrond ontstaat poollicht in een dikke band rond de noordpool. Omdat Nederlan…

Mist in de Oostvaarderplassen

Het is december en al dagen lang mistig weer. Maar dat mag de pret niet drukken om op een ochtend foto's te maken met zwager Lourens. De mist maakt alles lekker mysterieus.We besluiten ons vooral te richten op de Konikpaarden. Deze morgen zijn ze alleen maar aan het grazen en dat levert weinig interessante plaatje op. Er is één exemplaar dat wel erg aan mensen is gewend en dat komt leuren om suikerklontjes of zo iets.Als we geen snoep blijken te hebben zijn we van hem af en kunnen we verder gaan met het fotograferen van de rest van de familie.

In de mist is het allemaal nogal vredig en vaag.Op de terugweg  zien we nog een Grote Zilverreiger rondvliegen. We struinen nog even door het gebied De Driehoek maar dat levert weinig fotomateriaal op. Het is allemaal erg grauw en grijs, maar hoort bij de dagen tussen Kerst en Oud en Nieuw.


Dorus

Je kan ver van huis op walvissafari gaan, maar het kan ook anders. Want deze hele week zwom er een jonge bultrug in de haven van Den Helder. Wat een apart gezicht als die enorme rug zo dichtbij uit het water komt!
Het dier trekt het nodige bekijks en heeft het blijkbaar naar zijn zin. Iemand heeft verzonnen dat hij (of zij) Dorus mag heten.