Doorgaan naar hoofdcontent

Eerste sneeuw

IJzel, sneeuw, code oranje voor extreem weer... ja een ideale dag om foto's te maken!

Ik had geen wekker gezet maar was om zes uur wakker. Moeilijk om er dan uit te komen, maar de lonkende belofte van verse onbetreden sneeuw gaf de doorslag. Ik heb nog één ruit van de auto sneeuwvrij gemaakt, maar de laag ijs die daar onder zat maakte dat ik toch maar op de fiets ben gesprongen. Waggelend maar zonder verdere bijzonderheden heb ik de binnenstad van Franeker bereikt. En daar stond het Korendragershuisje in alle vroegte te wachten.

Franeker in de sneeuw
Korendragershuisje van opzij

korendragershuis
Fijne druppeltjes op de lens lichten op in het licht van de lantarenpaal.

Franeker in de sneeuw
Eigenlijk zou hier een parkeerverbod moeten komen, dat is wel fijn voor fotografen.

Sneeuw bedekt het Franeker korendragerhuisje
Mijn kerstkaart voor 2015 is al klaar...

Een ander fotogeniek ding in de binnenstad is het (oude) gemeentehuis. De opgave is hier: hoe krijg ik het op de foto zonder dat er bomen en lantarenpalen voor staan? Nou ja, dan maar met lantarenpaal.

Franeker gemeentehuis
Om de hoek bij het Planetarium van Eise Eisinga.
En dan toch maar het bekende plaatje ter afsluiting. Zo vaak ligt er nou ook weer geen sneeuw.

Oude gemeentehuis binnenstad Franeker
Zicht op het gemeentehuis.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Poollicht in Nederland

* foto's aangevuld op 23-09-2017
Poollicht ontstaat bij veel zonneactiviteit. Het is nu 2017 en we zitten daarmee in het dal van een 11-jarige cyclus waarin de zonneactiviteit toe en afneemt. Gemiddeld zijn er ongeveer 7 kansen per jaar om in Nederland en België wat te zien. Maar in piekjaren kan het vaker zijn, zo werd er in Duitsland in 2012 wel 21 keer een melding gemaakt.

Waar en wanneer moet ik kijken?
Een paar dingen zijn belangrijk.
Planning vooraf: als de zon een plasmawolk uitstoot (een Coronal Mass Ejection of CME) dan duurt het nog een tot drie dagen voordat het bij de aarde aankomt en poollicht veroorzaakt. Houd hiervoor websites als spaceweather.com en swpc.noaa.gov in de gaten. Het WSA-Enlil model rekent door wanneer de zonnewind of CME de aarde treft.Als het zover is dat er wat te zien zou moeten zijn dan wordt dat aangegeven op websites als poollicht.info en poollicht.be.Op het noordelijk halfrond ontstaat poollicht in een dikke band rond de noordpool. Omdat Nederlan…

Hyperfocale afstand

Stel dat je een foto wilt maken van een landschap met veel diepte. Hoe vertel je dan aan je camera dat alles scherp in beeld moet komen?
Je kan natuurlijk het diafragma dichtknijpen. Maar een kleine lensopening (groot F-getal) laat weinig licht door en de sluitertijden zullen toenemen.  Soms is dat geen optie zoals bij low light fotografie (poollicht) of wanneer je bewegingsonscherpte wil voorkomen. Een ander nadeel van een kleine lensopening is dat stof op de sensor zichtbaar wordt. En ook al knijp je het diafragma dicht, je moet nog steeds ergens op scherpstellen.


Paard in het winterse landschap van Myvatn, IJsland. Het vlekje boven het paard is een stofje op de lens en zichtbaar wegens het diafragma van f/16. (Canon EOS 450D, EF-S 18-55mm kitlens, 55mm, f/16, 1/50s, ISO 100)
Er is een andere oplossing, en dat is hyperfocaal scherpstellen (niet te verwarren met een hypervocaal, dat is iemand die de hele dag zingt). De methode maakt optimaal gebruik van de scherptediepte, of depth of…

Dorus

Je kan ver van huis op walvissafari gaan, maar het kan ook anders. Want deze hele week zwom er een jonge bultrug in de haven van Den Helder. Wat een apart gezicht als die enorme rug zo dichtbij uit het water komt!
Het dier trekt het nodige bekijks en heeft het blijkbaar naar zijn zin. Iemand heeft verzonnen dat hij (of zij) Dorus mag heten.