Doorgaan naar hoofdcontent

Eerste sneeuw

IJzel, sneeuw, code oranje voor extreem weer... ja een ideale dag om foto's te maken!

Ik had geen wekker gezet maar was om zes uur wakker. Moeilijk om er dan uit te komen, maar de lonkende belofte van verse onbetreden sneeuw gaf de doorslag. Ik heb nog één ruit van de auto sneeuwvrij gemaakt, maar de laag ijs die daar onder zat maakte dat ik toch maar op de fiets ben gesprongen. Waggelend maar zonder verdere bijzonderheden heb ik de binnenstad van Franeker bereikt. En daar stond het Korendragershuisje in alle vroegte te wachten.

Franeker in de sneeuw
Korendragershuisje van opzij

korendragershuis
Fijne druppeltjes op de lens lichten op in het licht van de lantarenpaal.

Franeker in de sneeuw
Eigenlijk zou hier een parkeerverbod moeten komen, dat is wel fijn voor fotografen.

Sneeuw bedekt het Franeker korendragerhuisje
Mijn kerstkaart voor 2015 is al klaar...

Een ander fotogeniek ding in de binnenstad is het (oude) gemeentehuis. De opgave is hier: hoe krijg ik het op de foto zonder dat er bomen en lantarenpalen voor staan? Nou ja, dan maar met lantarenpaal.

Franeker gemeentehuis
Om de hoek bij het Planetarium van Eise Eisinga.
En dan toch maar het bekende plaatje ter afsluiting. Zo vaak ligt er nou ook weer geen sneeuw.

Oude gemeentehuis binnenstad Franeker
Zicht op het gemeentehuis.

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Poollicht in Nederland

* foto's aangevuld op 23-09-2017
Poollicht ontstaat bij veel zonneactiviteit. Het is nu 2017 en we zitten daarmee in het dal van een 11-jarige cyclus waarin de zonneactiviteit toe en afneemt. Gemiddeld zijn er ongeveer 7 kansen per jaar om in Nederland en België wat te zien. Maar in piekjaren kan het vaker zijn, zo werd er in Duitsland in 2012 wel 21 keer een melding gemaakt.

Waar en wanneer moet ik kijken?
Een paar dingen zijn belangrijk.
Planning vooraf: als de zon een plasmawolk uitstoot (een Coronal Mass Ejection of CME) dan duurt het nog een tot drie dagen voordat het bij de aarde aankomt en poollicht veroorzaakt. Houd hiervoor websites als spaceweather.com en swpc.noaa.gov in de gaten. Het WSA-Enlil model rekent door wanneer de zonnewind of CME de aarde treft.Als het zover is dat er wat te zien zou moeten zijn dan wordt dat aangegeven op websites als poollicht.info en poollicht.be.Op het noordelijk halfrond ontstaat poollicht in een dikke band rond de noordpool. Omdat Nederlan…

Mist in de Oostvaarderplassen

Het is december en al dagen lang mistig weer. Maar dat mag de pret niet drukken om op een ochtend foto's te maken met zwager Lourens. De mist maakt alles lekker mysterieus.We besluiten ons vooral te richten op de Konikpaarden. Deze morgen zijn ze alleen maar aan het grazen en dat levert weinig interessante plaatje op. Er is één exemplaar dat wel erg aan mensen is gewend en dat komt leuren om suikerklontjes of zo iets.Als we geen snoep blijken te hebben zijn we van hem af en kunnen we verder gaan met het fotograferen van de rest van de familie.

In de mist is het allemaal nogal vredig en vaag.Op de terugweg  zien we nog een Grote Zilverreiger rondvliegen. We struinen nog even door het gebied De Driehoek maar dat levert weinig fotomateriaal op. Het is allemaal erg grauw en grijs, maar hoort bij de dagen tussen Kerst en Oud en Nieuw.


Dorus

Je kan ver van huis op walvissafari gaan, maar het kan ook anders. Want deze hele week zwom er een jonge bultrug in de haven van Den Helder. Wat een apart gezicht als die enorme rug zo dichtbij uit het water komt!
Het dier trekt het nodige bekijks en heeft het blijkbaar naar zijn zin. Iemand heeft verzonnen dat hij (of zij) Dorus mag heten.