Doorgaan naar hoofdcontent

Varen in Belt-Schutsloot

Deze zaterdag ben ik om vier uur opgestaan voor een bezoek aan de Wieden: een prachtig natuurgebied in Overijssel met veel veenplassen. Om half zes trof ik Lourens en Berry in Belt-Schutsloot en zijn we gaan varen. Het riet was net gemaaid dus hadden we mooi vrij zicht vanaf het water.

De Wieden

De Wieden

De Wieden

De Wieden


De ochtendnevel vormde een mooi decor om reëen te spotten. (De zon was nog niet op dus er zit wat ruis in de plaatjes vanwege de hoge ISO waarden.)

Ree in de de ochtendnevel

Ree in de mist

Ree aan de waterkant


De zwanen hadden nog geen jongen, maar het zachte morgenlicht maakte veel goed.

Zwaan in De Wieden

Zwaan in De Wieden

 Iets na zessen kregen we de zon te zien en een warme gloed nam bezit van het landschap.

Koeien in de morgenzon

Koeien in de morgenzon


Laag zonnetje over het water


Het was rustig op het water, zo vroeg op de dag kom je alleen maar werkverkeer tegen. De boer nam even een kijkje bij zijn koeien en die gaven hem een warm welkom.

Varende boer


Er kwam iets op de bomen aanvliegen waarvan we dachten dat het een roofvogel was. Dus werden alle ogen en camera's op de bomen gericht. Van dichterbij leek het meer op een duif en we lachten elkaar spottend uit. Maar het is helemaal geen duif - met de telelens (500 mm) blijkt het een koekoek te zijn...


Koekoek
Is het een roofvogel? Is het een duif? Nee, het blijkt een koekoek te zijn.
Aan alle mooie dingen komt een keer een einde en dat geldt ook voor het prachtige morgenlicht. Op een meter of drie van de boot kwam een boom voorbij en daar bleek nog een ree achter te staan. Een mooi exemplaar om mee af te ronden...

ReebokReacties

Populaire berichten van deze blog

Poollicht in Nederland

* foto's aangevuld op 23-09-2017
Poollicht ontstaat bij veel zonneactiviteit. Het is nu 2017 en we zitten daarmee in het dal van een 11-jarige cyclus waarin de zonneactiviteit toe en afneemt. Gemiddeld zijn er ongeveer 7 kansen per jaar om in Nederland en België wat te zien. Maar in piekjaren kan het vaker zijn, zo werd er in Duitsland in 2012 wel 21 keer een melding gemaakt.

Waar en wanneer moet ik kijken?
Een paar dingen zijn belangrijk.
Planning vooraf: als de zon een plasmawolk uitstoot (een Coronal Mass Ejection of CME) dan duurt het nog een tot drie dagen voordat het bij de aarde aankomt en poollicht veroorzaakt. Houd hiervoor websites als spaceweather.com en swpc.noaa.gov in de gaten. Het WSA-Enlil model rekent door wanneer de zonnewind of CME de aarde treft.Als het zover is dat er wat te zien zou moeten zijn dan wordt dat aangegeven op websites als poollicht.info en poollicht.be.Op het noordelijk halfrond ontstaat poollicht in een dikke band rond de noordpool. Omdat Nederlan…

Mist in de Oostvaarderplassen

Het is december en al dagen lang mistig weer. Maar dat mag de pret niet drukken om op een ochtend foto's te maken met zwager Lourens. De mist maakt alles lekker mysterieus.We besluiten ons vooral te richten op de Konikpaarden. Deze morgen zijn ze alleen maar aan het grazen en dat levert weinig interessante plaatje op. Er is één exemplaar dat wel erg aan mensen is gewend en dat komt leuren om suikerklontjes of zo iets.Als we geen snoep blijken te hebben zijn we van hem af en kunnen we verder gaan met het fotograferen van de rest van de familie.

In de mist is het allemaal nogal vredig en vaag.Op de terugweg  zien we nog een Grote Zilverreiger rondvliegen. We struinen nog even door het gebied De Driehoek maar dat levert weinig fotomateriaal op. Het is allemaal erg grauw en grijs, maar hoort bij de dagen tussen Kerst en Oud en Nieuw.


Dorus

Je kan ver van huis op walvissafari gaan, maar het kan ook anders. Want deze hele week zwom er een jonge bultrug in de haven van Den Helder. Wat een apart gezicht als die enorme rug zo dichtbij uit het water komt!
Het dier trekt het nodige bekijks en heeft het blijkbaar naar zijn zin. Iemand heeft verzonnen dat hij (of zij) Dorus mag heten.