Doorgaan naar hoofdcontent

Varen in Belt-Schutsloot

Deze zaterdag ben ik om vier uur opgestaan voor een bezoek aan de Wieden: een prachtig natuurgebied in Overijssel met veel veenplassen. Om half zes trof ik Lourens en Berry in Belt-Schutsloot en zijn we gaan varen. Het riet was net gemaaid dus hadden we mooi vrij zicht vanaf het water.

De Wieden

De Wieden

De Wieden

De Wieden


De ochtendnevel vormde een mooi decor om reëen te spotten. (De zon was nog niet op dus er zit wat ruis in de plaatjes vanwege de hoge ISO waarden.)

Ree in de de ochtendnevel

Ree in de mist

Ree aan de waterkant


De zwanen hadden nog geen jongen, maar het zachte morgenlicht maakte veel goed.

Zwaan in De Wieden

Zwaan in De Wieden

 Iets na zessen kregen we de zon te zien en een warme gloed nam bezit van het landschap.

Koeien in de morgenzon

Koeien in de morgenzon


Laag zonnetje over het water


Het was rustig op het water, zo vroeg op de dag kom je alleen maar werkverkeer tegen. De boer nam even een kijkje bij zijn koeien en die gaven hem een warm welkom.

Varende boer


Er kwam iets op de bomen aanvliegen waarvan we dachten dat het een roofvogel was. Dus werden alle ogen en camera's op de bomen gericht. Van dichterbij leek het meer op een duif en we lachten elkaar spottend uit. Maar het is helemaal geen duif - met de telelens (500 mm) blijkt het een koekoek te zijn...


Koekoek
Is het een roofvogel? Is het een duif? Nee, het blijkt een koekoek te zijn.
Aan alle mooie dingen komt een keer een einde en dat geldt ook voor het prachtige morgenlicht. Op een meter of drie van de boot kwam een boom voorbij en daar bleek nog een ree achter te staan. Een mooi exemplaar om mee af te ronden...

ReebokReacties

Populaire posts van deze blog

Poollicht in Nederland

* foto's aangevuld op 23-09-2017
Poollicht ontstaat bij veel zonneactiviteit. Het is nu 2017 en we zitten daarmee in het dal van een 11-jarige cyclus waarin de zonneactiviteit toe en afneemt. Gemiddeld zijn er ongeveer 7 kansen per jaar om in Nederland en België wat te zien. Maar in piekjaren kan het vaker zijn, zo werd er in Duitsland in 2012 wel 21 keer een melding gemaakt.

Waar en wanneer moet ik kijken?
Een paar dingen zijn belangrijk.
Planning vooraf: als de zon een plasmawolk uitstoot (een Coronal Mass Ejection of CME) dan duurt het nog een tot drie dagen voordat het bij de aarde aankomt en poollicht veroorzaakt. Houd hiervoor websites als spaceweather.com en swpc.noaa.gov in de gaten. Het WSA-Enlil model rekent door wanneer de zonnewind of CME de aarde treft.Als het zover is dat er wat te zien zou moeten zijn dan wordt dat aangegeven op websites als poollicht.info en poollicht.be.Op het noordelijk halfrond ontstaat poollicht in een dikke band rond de noordpool. Omdat Nederlan…

Hyperfocale afstand

Stel dat je een foto wilt maken van een landschap met veel diepte. Hoe vertel je dan aan je camera dat alles scherp in beeld moet komen?
Je kan natuurlijk het diafragma dichtknijpen. Maar een kleine lensopening (groot F-getal) laat weinig licht door en de sluitertijden zullen toenemen.  Soms is dat geen optie zoals bij low light fotografie (poollicht) of wanneer je bewegingsonscherpte wil voorkomen. Een ander nadeel van een kleine lensopening is dat stof op de sensor zichtbaar wordt. En ook al knijp je het diafragma dicht, je moet nog steeds ergens op scherpstellen.


Paard in het winterse landschap van Myvatn, IJsland. Het vlekje boven het paard is een stofje op de lens en zichtbaar wegens het diafragma van f/16. (Canon EOS 450D, EF-S 18-55mm kitlens, 55mm, f/16, 1/50s, ISO 100)
Er is een andere oplossing, en dat is hyperfocaal scherpstellen (niet te verwarren met een hypervocaal, dat is iemand die de hele dag zingt). De methode maakt optimaal gebruik van de scherptediepte, of depth of…

Dorus

Je kan ver van huis op walvissafari gaan, maar het kan ook anders. Want deze hele week zwom er een jonge bultrug in de haven van Den Helder. Wat een apart gezicht als die enorme rug zo dichtbij uit het water komt!
Het dier trekt het nodige bekijks en heeft het blijkbaar naar zijn zin. Iemand heeft verzonnen dat hij (of zij) Dorus mag heten.