Doorgaan naar hoofdcontent

Brutale vos

Ik had het Jos beloofd: als je mee gaat naar de Amsterdamse Waterleiding Duinen (AWD) dan krijg je een vos te zien. Dus hadden we bed and breakfast geboekt bij de alleraardigste Joost en Helga Bouwmeester. Naast een warm onthaal en heerlijk ontbijt kregen we daar ook nog de fijne kneepjes mee over de edele kunst van het vossen vinden. Het geheim: een knisperend boterhamzakje met daarin een lik pindakaas.

Oog in oog met een vos
Belofte maakt schuld: Oog in oog met het beloofde "wild".

We namen de ingang Panneland bij Vogelenzang en kwamen een groot aantal herten tegen. Met het ochtendzonnetje was dat een mooi begin van de dag.

Hertje in het morgenlicht

Hertje in het morgenlicht


Na een wandeling langs het water kwamen we op de plek waar ik een paar maanden geleden vossen in de sneeuw had gefotografeerd. Niets te zien natuurlijk. Dan maar het boterhamzakje er bij, knisperen... en...
...geen vossen.

En net als je denkt "wat doen we nu?" zie je tussen de bosjes een vos staan.

De vos heeft ons nog niet gezien
First contact

Hij had ons nog niet gezien, dus snel er op af.

Amsterdamse Waterleiding Duinen (AWD)

Hij stond aan de overkant van het water (niet op de foto) en kreeg ons ineens in de gaten. Maar toen kwam hij ook in gestrekte draf aanrennen. Het leek wel een hond die blij was zijn baasje weer te zien!

Vos in gestrekte draf
Over het gras...

Vos rent over een dammetje
...over het dammetje.
En vanaf dat moment schoten we het ene plaatje na het andere.

Oog in oog met de vos

Vos snuffelt aan de grond

Oog in oog met een vos

Vos aan de waterkant

Het boterhamzakje hielp (in het begin) goed om het diertje voor de lens te lokken.
Ergens lag een dood gansje en dat werd gretig opgepakt.

Vos met dood gansje

Vos met dood gansje

Vos met dood gansje

Ik weet niet wat er met het gansje gebeurd is, maar de vos kreeg dorst.

Vos heeft dorst

Het verbaasde ons dat de vos zo lang bij ons bleef want van ons kreeg hij niets te eten. Misschien dacht hij wel dat wij het dode gansje hadden meegenomen?

vor kijkt omhoog

vos komt er aangeslopen


Ik had mijn camera met groothoeklens even opzij gelegd. Daar wist meneer wel raad mee!

Vossen houden van Canon
Vossen blijken van Canon te houden.
Ik werk met Canon en Jos schiet met Nikon. Waarschijnlijk heeft Jos uit afgunst een lik pindakaas op mijn draagband gesmeerd. Hoe dan ook, ik was wel blij met het polarisatiefilter op de lens. (Ik ben alleen vergeten het zaakje weer schoon te maken. De groothoek-foto's hebben nu wat vlekjes die ik nog moet wegpoetsen.)
Tam of niet, dit was een feestje. Je kan deze vossen zelfs met met een groothoeklens vastleggen.

Vos in de AWD

Vos in de AWD

Op een gegeven moment was het diertje dan toch echt vertrokken.

De rest van de dag maakten we nog wat landschapsfoto's.

AWD landschap

AWD landschap

AWD landschap

En uiteindelijk gingen we moe maar voldaan weer naar huis.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Poollicht in Nederland

* foto's aangevuld op 23-09-2017
Poollicht ontstaat bij veel zonneactiviteit. Het is nu 2017 en we zitten daarmee in het dal van een 11-jarige cyclus waarin de zonneactiviteit toe en afneemt. Gemiddeld zijn er ongeveer 7 kansen per jaar om in Nederland en België wat te zien. Maar in piekjaren kan het vaker zijn, zo werd er in Duitsland in 2012 wel 21 keer een melding gemaakt.

Waar en wanneer moet ik kijken?
Een paar dingen zijn belangrijk.
Planning vooraf: als de zon een plasmawolk uitstoot (een Coronal Mass Ejection of CME) dan duurt het nog een tot drie dagen voordat het bij de aarde aankomt en poollicht veroorzaakt. Houd hiervoor websites als spaceweather.com en swpc.noaa.gov in de gaten. Het WSA-Enlil model rekent door wanneer de zonnewind of CME de aarde treft.Als het zover is dat er wat te zien zou moeten zijn dan wordt dat aangegeven op websites als poollicht.info en poollicht.be.Op het noordelijk halfrond ontstaat poollicht in een dikke band rond de noordpool. Omdat Nederlan…

Hyperfocale afstand

Stel dat je een foto wilt maken van een landschap met veel diepte. Hoe vertel je dan aan je camera dat alles scherp in beeld moet komen?
Je kan natuurlijk het diafragma dichtknijpen. Maar een kleine lensopening (groot F-getal) laat weinig licht door en de sluitertijden zullen toenemen.  Soms is dat geen optie zoals bij low light fotografie (poollicht) of wanneer je bewegingsonscherpte wil voorkomen. Een ander nadeel van een kleine lensopening is dat stof op de sensor zichtbaar wordt. En ook al knijp je het diafragma dicht, je moet nog steeds ergens op scherpstellen.


Paard in het winterse landschap van Myvatn, IJsland. Het vlekje boven het paard is een stofje op de lens en zichtbaar wegens het diafragma van f/16. (Canon EOS 450D, EF-S 18-55mm kitlens, 55mm, f/16, 1/50s, ISO 100)
Er is een andere oplossing, en dat is hyperfocaal scherpstellen (niet te verwarren met een hypervocaal, dat is iemand die de hele dag zingt). De methode maakt optimaal gebruik van de scherptediepte, of depth of…

Dorus

Je kan ver van huis op walvissafari gaan, maar het kan ook anders. Want deze hele week zwom er een jonge bultrug in de haven van Den Helder. Wat een apart gezicht als die enorme rug zo dichtbij uit het water komt!
Het dier trekt het nodige bekijks en heeft het blijkbaar naar zijn zin. Iemand heeft verzonnen dat hij (of zij) Dorus mag heten.