Doorgaan naar hoofdcontent

OVP in de regen

Afgelopen zaterdag zouden Jos en ik naar de Oostvaarderplassen gaan. Met de regen en de kou hadden we even twijfels of we wel zouden gaan...

Sfeerplaatje: de entree van de OVP.
Drie heren van stand houden gepaste afstand.
Oh oh, Staatsbosbeheer heeft de weg afgesloten...
Het gebied "De Driehoek" was afgesloten voor het publiek. Het grote wild kan dan ongestoord de winter doorkomen. Als compensatie was de observatiepost "De Schollevaar" geopend.

Nou ja, dan blijven we hier maar even staan voor het pad naar "De Schollevaar".
Het zag zwart, eh wit, van de zilverreigers.
Paraderen aan de boulevard van de OVP
Spot de Zilverreiger...
Take off
Fly pass

Het zag dus wel echt zwart van de Aalscholvers. Ze vlogen af en aan met vers nest materiaal.

"Ik wil echt dit takje hebben"
Nog een takje.
En nog een.

 Bij De Schollevaar groeide nog een prachtig korstmos:
Hoe dit groene korstmosjes heet - wat dacht je van "Bekermos"?

Ten slotte nog wat behind the scenes footage:

Jos hanteert zijn camera met de dubbele handgreep.
Ik houd mijn techniek liever onder de pet.
We hadden deze dame op het oog. Volgens boswachter Hans Breeveld is dit een van de oudste hindes van Nederland. Het loodje in haar oor geeft aan dat ze in 1992 is uitgezet. Toen was ze 1,5 jaar oud en nu dus 23 of 24 jaar.

Jeeha!
Koud, nat en bewolkt, ik had het niet willen missen.

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Poollicht in Nederland

* foto's aangevuld op 23-09-2017
Poollicht ontstaat bij veel zonneactiviteit. Het is nu 2017 en we zitten daarmee in het dal van een 11-jarige cyclus waarin de zonneactiviteit toe en afneemt. Gemiddeld zijn er ongeveer 7 kansen per jaar om in Nederland en België wat te zien. Maar in piekjaren kan het vaker zijn, zo werd er in Duitsland in 2012 wel 21 keer een melding gemaakt.

Waar en wanneer moet ik kijken?
Een paar dingen zijn belangrijk.
Planning vooraf: als de zon een plasmawolk uitstoot (een Coronal Mass Ejection of CME) dan duurt het nog een tot drie dagen voordat het bij de aarde aankomt en poollicht veroorzaakt. Houd hiervoor websites als spaceweather.com en swpc.noaa.gov in de gaten. Het WSA-Enlil model rekent door wanneer de zonnewind of CME de aarde treft.Als het zover is dat er wat te zien zou moeten zijn dan wordt dat aangegeven op websites als poollicht.info en poollicht.be.Op het noordelijk halfrond ontstaat poollicht in een dikke band rond de noordpool. Omdat Nederlan…

Mist in de Oostvaarderplassen

Het is december en al dagen lang mistig weer. Maar dat mag de pret niet drukken om op een ochtend foto's te maken met zwager Lourens. De mist maakt alles lekker mysterieus.We besluiten ons vooral te richten op de Konikpaarden. Deze morgen zijn ze alleen maar aan het grazen en dat levert weinig interessante plaatje op. Er is één exemplaar dat wel erg aan mensen is gewend en dat komt leuren om suikerklontjes of zo iets.Als we geen snoep blijken te hebben zijn we van hem af en kunnen we verder gaan met het fotograferen van de rest van de familie.

In de mist is het allemaal nogal vredig en vaag.Op de terugweg  zien we nog een Grote Zilverreiger rondvliegen. We struinen nog even door het gebied De Driehoek maar dat levert weinig fotomateriaal op. Het is allemaal erg grauw en grijs, maar hoort bij de dagen tussen Kerst en Oud en Nieuw.


Dorus

Je kan ver van huis op walvissafari gaan, maar het kan ook anders. Want deze hele week zwom er een jonge bultrug in de haven van Den Helder. Wat een apart gezicht als die enorme rug zo dichtbij uit het water komt!
Het dier trekt het nodige bekijks en heeft het blijkbaar naar zijn zin. Iemand heeft verzonnen dat hij (of zij) Dorus mag heten.