Doorgaan naar hoofdcontent

Een ijssculptuur voor Pasen

Het is eind maart en bijna Pasen. Nog steeds is het ijs en sneeuw als je 's ochtends de gordijnen opendoet. Wie de Afsluitdijk over rijdt komt aan de kant van Den Oever "het monument" tegen. Hier heeft een oostenwind de afgelopen week flink over de golven geblazen en het resultaat is dat de natuur enkele prachtige ijssculpturen heeft gemaakt bij het monument. Enkele sfeerplaatjes...

Monument op de Afsluitdijk
IJsafzetting op een van de strekdammen bij het monument.

Ijs op de Afsluitdijk
Geen terrasweer vandaag...

Natuurlijke ijssculpturen trotseren de elementen


Monument op de Afsluitdijk

Monument op de Afsluitdijk

Monument op de Afsluitdijk
In het monument bevindt zich een draaitrap.

Monument op de Afsluitdijk
Je kan zo een balkonnetje bereiken, maar dat is afgesloten voor publiek.

Monument op de Afsluitdijk
Onderaan de trap zit een klein winkeltje.

Monument op de Afsluitdijk
Onder de toren zit een grote plaat, het eigenlijke monument.
Een volk dat leeft bouwt aan zijn toekomst (monument afsluitdijk)
Tekst boven de plaat: "Een volk dat leeft bouwt aan zijn toekomst".

Reacties

  1. Hoi Vincent,
    Wat gaaf zeg die ijssculputuren. Mijn absolute favoriet is de 3e foto van boven maar ook die grafische lijnen van het trappenhuis vind ik erg mooi.
    Groetjes Andrea

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Poollicht in Nederland

* foto's aangevuld op 23-09-2017
Poollicht ontstaat bij veel zonneactiviteit. Het is nu 2017 en we zitten daarmee in het dal van een 11-jarige cyclus waarin de zonneactiviteit toe en afneemt. Gemiddeld zijn er ongeveer 7 kansen per jaar om in Nederland en België wat te zien. Maar in piekjaren kan het vaker zijn, zo werd er in Duitsland in 2012 wel 21 keer een melding gemaakt.

Waar en wanneer moet ik kijken?
Een paar dingen zijn belangrijk.
Planning vooraf: als de zon een plasmawolk uitstoot (een Coronal Mass Ejection of CME) dan duurt het nog een tot drie dagen voordat het bij de aarde aankomt en poollicht veroorzaakt. Houd hiervoor websites als spaceweather.com en swpc.noaa.gov in de gaten. Het WSA-Enlil model rekent door wanneer de zonnewind of CME de aarde treft.Als het zover is dat er wat te zien zou moeten zijn dan wordt dat aangegeven op websites als poollicht.info en poollicht.be.Op het noordelijk halfrond ontstaat poollicht in een dikke band rond de noordpool. Omdat Nederlan…

Hyperfocale afstand

Stel dat je een foto wilt maken van een landschap met veel diepte. Hoe vertel je dan aan je camera dat alles scherp in beeld moet komen?
Je kan natuurlijk het diafragma dichtknijpen. Maar een kleine lensopening (groot F-getal) laat weinig licht door en de sluitertijden zullen toenemen.  Soms is dat geen optie zoals bij low light fotografie (poollicht) of wanneer je bewegingsonscherpte wil voorkomen. Een ander nadeel van een kleine lensopening is dat stof op de sensor zichtbaar wordt. En ook al knijp je het diafragma dicht, je moet nog steeds ergens op scherpstellen.


Paard in het winterse landschap van Myvatn, IJsland. Het vlekje boven het paard is een stofje op de lens en zichtbaar wegens het diafragma van f/16. (Canon EOS 450D, EF-S 18-55mm kitlens, 55mm, f/16, 1/50s, ISO 100)
Er is een andere oplossing, en dat is hyperfocaal scherpstellen (niet te verwarren met een hypervocaal, dat is iemand die de hele dag zingt). De methode maakt optimaal gebruik van de scherptediepte, of depth of…

Dorus

Je kan ver van huis op walvissafari gaan, maar het kan ook anders. Want deze hele week zwom er een jonge bultrug in de haven van Den Helder. Wat een apart gezicht als die enorme rug zo dichtbij uit het water komt!
Het dier trekt het nodige bekijks en heeft het blijkbaar naar zijn zin. Iemand heeft verzonnen dat hij (of zij) Dorus mag heten.