Doorgaan naar hoofdcontent

Een ijssculptuur voor Pasen

Het is eind maart en bijna Pasen. Nog steeds is het ijs en sneeuw als je 's ochtends de gordijnen opendoet. Wie de Afsluitdijk over rijdt komt aan de kant van Den Oever "het monument" tegen. Hier heeft een oostenwind de afgelopen week flink over de golven geblazen en het resultaat is dat de natuur enkele prachtige ijssculpturen heeft gemaakt bij het monument. Enkele sfeerplaatjes...

Monument op de Afsluitdijk
IJsafzetting op een van de strekdammen bij het monument.

Ijs op de Afsluitdijk
Geen terrasweer vandaag...

Natuurlijke ijssculpturen trotseren de elementen


Monument op de Afsluitdijk

Monument op de Afsluitdijk

Monument op de Afsluitdijk
In het monument bevindt zich een draaitrap.

Monument op de Afsluitdijk
Je kan zo een balkonnetje bereiken, maar dat is afgesloten voor publiek.

Monument op de Afsluitdijk
Onderaan de trap zit een klein winkeltje.

Monument op de Afsluitdijk
Onder de toren zit een grote plaat, het eigenlijke monument.
Een volk dat leeft bouwt aan zijn toekomst (monument afsluitdijk)
Tekst boven de plaat: "Een volk dat leeft bouwt aan zijn toekomst".

Reacties

  1. Hoi Vincent,
    Wat gaaf zeg die ijssculputuren. Mijn absolute favoriet is de 3e foto van boven maar ook die grafische lijnen van het trappenhuis vind ik erg mooi.
    Groetjes Andrea

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie plaatsen

Populaire berichten van deze blog

Poollicht in Nederland

* foto's aangevuld op 23-09-2017
Poollicht ontstaat bij veel zonneactiviteit. Het is nu 2017 en we zitten daarmee in het dal van een 11-jarige cyclus waarin de zonneactiviteit toe en afneemt. Gemiddeld zijn er ongeveer 7 kansen per jaar om in Nederland en België wat te zien. Maar in piekjaren kan het vaker zijn, zo werd er in Duitsland in 2012 wel 21 keer een melding gemaakt.

Waar en wanneer moet ik kijken?
Een paar dingen zijn belangrijk.
Planning vooraf: als de zon een plasmawolk uitstoot (een Coronal Mass Ejection of CME) dan duurt het nog een tot drie dagen voordat het bij de aarde aankomt en poollicht veroorzaakt. Houd hiervoor websites als spaceweather.com en swpc.noaa.gov in de gaten. Het WSA-Enlil model rekent door wanneer de zonnewind of CME de aarde treft.Als het zover is dat er wat te zien zou moeten zijn dan wordt dat aangegeven op websites als poollicht.info en poollicht.be.Op het noordelijk halfrond ontstaat poollicht in een dikke band rond de noordpool. Omdat Nederlan…

Mist in de Oostvaarderplassen

Het is december en al dagen lang mistig weer. Maar dat mag de pret niet drukken om op een ochtend foto's te maken met zwager Lourens. De mist maakt alles lekker mysterieus.We besluiten ons vooral te richten op de Konikpaarden. Deze morgen zijn ze alleen maar aan het grazen en dat levert weinig interessante plaatje op. Er is één exemplaar dat wel erg aan mensen is gewend en dat komt leuren om suikerklontjes of zo iets.Als we geen snoep blijken te hebben zijn we van hem af en kunnen we verder gaan met het fotograferen van de rest van de familie.

In de mist is het allemaal nogal vredig en vaag.Op de terugweg  zien we nog een Grote Zilverreiger rondvliegen. We struinen nog even door het gebied De Driehoek maar dat levert weinig fotomateriaal op. Het is allemaal erg grauw en grijs, maar hoort bij de dagen tussen Kerst en Oud en Nieuw.


Dorus

Je kan ver van huis op walvissafari gaan, maar het kan ook anders. Want deze hele week zwom er een jonge bultrug in de haven van Den Helder. Wat een apart gezicht als die enorme rug zo dichtbij uit het water komt!
Het dier trekt het nodige bekijks en heeft het blijkbaar naar zijn zin. Iemand heeft verzonnen dat hij (of zij) Dorus mag heten.