Doorgaan naar hoofdcontent

Sprookjeswereld

Vrieskou, een dik pak sneeuw en eindelijk een zonnige dag. De Amsterdamse Waterleiding Duinen veranderden spontaan in een sprookjeswereld. Een van de figuranten in dit sprookje is Reinaert de Vos. Als smaakmaker vast een plaatje van zijn neef, meer plaatjes volgen verderop.

Vos springt in de sneeuw (AWD, 2013)
Een van de "tamme" vossen springt uitgelaten in de sneeuw.

Maar laten we vooraan beginnen - ik begin in mijn eentje aan een wandeling door een betoverend sneeuwlandschap. Er zijn nog wel andere bezoekers, maar eigenlijk valt het met de drukte wel mee. Al vrij snel ontmoet ik een andere fotograaf, Jaap van 't Hof. In een geanimeerd gesprek sjouwen we bijna drie uur lang langs rietkragen, bosjes, modderpoelen en sneeuwvelden.

Winterlandschap in de AWD
Vredig landschapje in de AWD

Brilduiker (AWD,2013)
Brilduiker (let op de reflectie van het oog in het water)

Vrouwtjes Zaagbek
Grote Zaagbek (vrouwtje) met prachtig geföhnd haar.

Mannetjes Zaagbek
Grote Zaagbek (mannetje)

Arendeend
Eend meet zich een imposante houding aan

Tafeleend (AWD, 2013)
Tafeleend

Ondanks de vrieskou is er erg veel open water. Vanuit een boom met takken boven het water vliegt een ijsvogel weg. Als het vogeltje even later terug flitst lopen we voorzichtig terug naar de boom. Maar echt dichtbij komen we niet want dan is het ijsvogeltje alweer vertrokken.

IJsvogel loert op prooi (en op ons)
Dit IJsvogeltje liet zich niet van dicht(er)bij bekijken.

Een eindje verderop kwamen we een wilde vos tegen. Hij loopt de rietkraag af en urineert her en der om zijn gebied te markeren. Het dier is een stuk schuwer dan het bekende neefje en nichtje die zich een eindje verderop nogal eens laten voeren.

Wilde vos bakent territorium af in de AWD
Met een geurspoor van urine bakent deze vos het territorium af.
Wilde vos in de sneeuw (AWD, 2013)
Vanaf de overkant van het water kijkt de vos regelmatig even naar onze richting...
Wilde vos in de sneeuw (AWD, 2013)
...en  hij geeft bij vertrek nog een laatste blik.

Bij een modderpoel huizen twee waterrallen. Af en toe kan je ze horen en na een tijdje komen ze tevoorschijn. Snel rennen ze heen en weer, af en toe in de modder wroetend.

Waterral rent door de modderpoel (AWD, 2013)
Waterral, een soort renkippetje.
Waterral eet een kikker
Een kikker heeft serieus met deze Waterral aan de stok.

Tja en dan heb je nog die twee "tamme" vossen. Vanwege onze telelenzen houden we even afstand en dat wordt beloond met een stukje spektakel waar we dankbaar de onderstaande plaatjes bij schieten.
Vredig vossen duo
Twee dikke vrienden...
Schreeuwende vossen
...hebben een woordenwisseling...
Stoeiende vossen
...die hoog oploopt...
...tot er eentje dood neervalt, op zijn rug.
Knuffelende vossen
Het mooie aan ruziemaken is dat je het weer goed mag maken.

Na de voorstelling renden de twee vossen de duinen in. We zijn ze verder niet gevolgd, maar nog een half uur lang kon je ze flink horen blaffen.

Uiteindelijk liep ook deze dag ten einde en de zon wierp een prachtige gloed over het landschap. Ik neem afscheid van Jaap en schuifel rustig richting uitgang...

Zonsondergang AWD
Gouden tintje aan het einde van de dag.Reacties

 1. Heerlijke AWD serie!
  De foto's van de twee vossen samen zijn top, dat zijn de momenten waarop je altijd hoopt.
  Hoewel ik er niet vaak genoeg kom om het zeker te weten, vermoed ik dat het moeder en kind zijn.
  Inhakend op je laatste foto: je had een dag met een gouden tintje
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Gostei do seu Blog e das fotografias.
  Mas não consegui me adicionar.
  se puder entra no meu blog e faça parte..
  abraço leila ( Brasil )

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een woordenwisseling.....
  Geweldige serie van deze vossen.
  Dat tamme zie je er niet meer aan af.
  gefeliciteerd met zo'n opnames!

  gr jowan

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie plaatsen

Populaire berichten van deze blog

Poollicht in Nederland

* foto's aangevuld op 23-09-2017
Poollicht ontstaat bij veel zonneactiviteit. Het is nu 2017 en we zitten daarmee in het dal van een 11-jarige cyclus waarin de zonneactiviteit toe en afneemt. Gemiddeld zijn er ongeveer 7 kansen per jaar om in Nederland en België wat te zien. Maar in piekjaren kan het vaker zijn, zo werd er in Duitsland in 2012 wel 21 keer een melding gemaakt.

Waar en wanneer moet ik kijken?
Een paar dingen zijn belangrijk.
Planning vooraf: als de zon een plasmawolk uitstoot (een Coronal Mass Ejection of CME) dan duurt het nog een tot drie dagen voordat het bij de aarde aankomt en poollicht veroorzaakt. Houd hiervoor websites als spaceweather.com en swpc.noaa.gov in de gaten. Het WSA-Enlil model rekent door wanneer de zonnewind of CME de aarde treft.Als het zover is dat er wat te zien zou moeten zijn dan wordt dat aangegeven op websites als poollicht.info en poollicht.be.Op het noordelijk halfrond ontstaat poollicht in een dikke band rond de noordpool. Omdat Nederlan…

Mist in de Oostvaarderplassen

Het is december en al dagen lang mistig weer. Maar dat mag de pret niet drukken om op een ochtend foto's te maken met zwager Lourens. De mist maakt alles lekker mysterieus.We besluiten ons vooral te richten op de Konikpaarden. Deze morgen zijn ze alleen maar aan het grazen en dat levert weinig interessante plaatje op. Er is één exemplaar dat wel erg aan mensen is gewend en dat komt leuren om suikerklontjes of zo iets.Als we geen snoep blijken te hebben zijn we van hem af en kunnen we verder gaan met het fotograferen van de rest van de familie.

In de mist is het allemaal nogal vredig en vaag.Op de terugweg  zien we nog een Grote Zilverreiger rondvliegen. We struinen nog even door het gebied De Driehoek maar dat levert weinig fotomateriaal op. Het is allemaal erg grauw en grijs, maar hoort bij de dagen tussen Kerst en Oud en Nieuw.


Dorus

Je kan ver van huis op walvissafari gaan, maar het kan ook anders. Want deze hele week zwom er een jonge bultrug in de haven van Den Helder. Wat een apart gezicht als die enorme rug zo dichtbij uit het water komt!
Het dier trekt het nodige bekijks en heeft het blijkbaar naar zijn zin. Iemand heeft verzonnen dat hij (of zij) Dorus mag heten.