Doorgaan naar hoofdcontent

Pelikanenontbijt

Afgelopen zomer zijn we in Key West geweest, in Florida. Wil je er met de auto heen dan moet je over een soort Amerikaanse afsluitdijk; vanuit Miami is het een rit van drie of vier uur. Onderweg zagen we regelmatig pelikanen maar goede fotomomenten waren er eigenlijk niet.
De nacht hebben we doorgebracht in een prachtig hotel aan het strand. 's Ochtends na ons ontbijt bleken een aantal pelikanen hun eigen ontbijt bij elkaar te vissen. Een mooi gezicht is het: een soort prehistorische vogel die zich als een baksteen in zee stort. Dat wilde ik wel op de foto zetten, dus op de kamer eerst mijn 70-300mm lens op de camera gezet en toen naar buiten. De lens besloeg meteen vanwege de hoge luchtvochtigheid. Na een paar minuten was het weer helder en kon ik raak knippen.

De Bruine Pelikaan kan een spanwijdte tot 2.5 meter halen!
Een filmrol in Jurassic Park had deze vogel niet misstaan!
Het ziet er wat lomp en onhandig uit, maar
pelikanen zijn best wendbare vogels.
De meeste pelikaan soorten scheppen vis uit het water.
De Bruine Pelikaan niet. Deze vogel stort zich uit
de hoogte in het water om de buit te vangen.
De keelzak lijkt wel van elastiek.
Het visje was trouwens zo weg.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Poollicht in Nederland

* foto's aangevuld op 23-09-2017
Poollicht ontstaat bij veel zonneactiviteit. Het is nu 2017 en we zitten daarmee in het dal van een 11-jarige cyclus waarin de zonneactiviteit toe en afneemt. Gemiddeld zijn er ongeveer 7 kansen per jaar om in Nederland en België wat te zien. Maar in piekjaren kan het vaker zijn, zo werd er in Duitsland in 2012 wel 21 keer een melding gemaakt.

Waar en wanneer moet ik kijken?
Een paar dingen zijn belangrijk.
Planning vooraf: als de zon een plasmawolk uitstoot (een Coronal Mass Ejection of CME) dan duurt het nog een tot drie dagen voordat het bij de aarde aankomt en poollicht veroorzaakt. Houd hiervoor websites als spaceweather.com en swpc.noaa.gov in de gaten. Het WSA-Enlil model rekent door wanneer de zonnewind of CME de aarde treft.Als het zover is dat er wat te zien zou moeten zijn dan wordt dat aangegeven op websites als poollicht.info en poollicht.be.Op het noordelijk halfrond ontstaat poollicht in een dikke band rond de noordpool. Omdat Nederlan…

Hyperfocale afstand

Stel dat je een foto wilt maken van een landschap met veel diepte. Hoe vertel je dan aan je camera dat alles scherp in beeld moet komen?
Je kan natuurlijk het diafragma dichtknijpen. Maar een kleine lensopening (groot F-getal) laat weinig licht door en de sluitertijden zullen toenemen.  Soms is dat geen optie zoals bij low light fotografie (poollicht) of wanneer je bewegingsonscherpte wil voorkomen. Een ander nadeel van een kleine lensopening is dat stof op de sensor zichtbaar wordt. En ook al knijp je het diafragma dicht, je moet nog steeds ergens op scherpstellen.


Paard in het winterse landschap van Myvatn, IJsland. Het vlekje boven het paard is een stofje op de lens en zichtbaar wegens het diafragma van f/16. (Canon EOS 450D, EF-S 18-55mm kitlens, 55mm, f/16, 1/50s, ISO 100)
Er is een andere oplossing, en dat is hyperfocaal scherpstellen (niet te verwarren met een hypervocaal, dat is iemand die de hele dag zingt). De methode maakt optimaal gebruik van de scherptediepte, of depth of…

Dorus

Je kan ver van huis op walvissafari gaan, maar het kan ook anders. Want deze hele week zwom er een jonge bultrug in de haven van Den Helder. Wat een apart gezicht als die enorme rug zo dichtbij uit het water komt!
Het dier trekt het nodige bekijks en heeft het blijkbaar naar zijn zin. Iemand heeft verzonnen dat hij (of zij) Dorus mag heten.