Doorgaan naar hoofdcontent

KIaprozen in Yorkshire

Yorkshire is een graafschap in het noorden van Engeland. Het is een plek waar ik graag kom, op familiebezoek bij broer, schoonzus, neefje en nichtje. Zowel de stad York als het platteland nodigen uit om lekker rond te dwalen. Vanuit de auto had ik al veel klaprozen zien bloeien en daar wilde ik wel even wat plaatjes van maken. Dus 's avonds na het eten ben ik even met de camera op pad geweest op zoek naar de klaprozen.

Het glooiende landschap van Yorkshire
(Canon EOS 450D, Tokina AF 12-24mm, 24mm,  f/7.1, 1/2500s, ISO 100, HDR -3..-1..+1)

Via een verwaarloosde spoorbrug en een verwilderd pad kwam ik terecht in het volgende veld met klaprozen.

Heuveltje klaprozen
(Canon EOS 450D, Tokina AF 12-24mm, 18mm,  f/7.1, 1/160s, ISO 400)

Close-upje
(Canon EOS 450D, Tokina AF 12-24mm, 12mm,  f/8, 1/250s, ISO 200)
Al verder lopend vlogen er vogeltjes heen-en-weer tussen de slootkant en het bloemenveld. Ik bleef wisselen met groothoek- en telelens, maar dat had ik er graag voor over. De vogeltjes (fitissen?) bleken niet al te schuw en dat leverde onderstaande plaatjes op.

Natuurplaat zoals je ze vroeger had van M.A. Koekkoek (inclusief verborgen vogeltje)
(Canon EOS 450D, Tamron 70-300mm, 209mm,  f/8, 1/320s, ISO 400)

Is het een Fitis?
(Canon EOS 450D, Tamron 70-300mm, 300mm,  f/7.1, 1/320s, ISO 400)


Reacties

  1. He Vincent, is het geen tapuit? Je hebt ze oog zonder donkere oogvlek.
    Blijft lastig. Prachtige beelden weer!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie plaatsen

Populaire berichten van deze blog

Poollicht in Nederland

* foto's aangevuld op 23-09-2017
Poollicht ontstaat bij veel zonneactiviteit. Het is nu 2017 en we zitten daarmee in het dal van een 11-jarige cyclus waarin de zonneactiviteit toe en afneemt. Gemiddeld zijn er ongeveer 7 kansen per jaar om in Nederland en België wat te zien. Maar in piekjaren kan het vaker zijn, zo werd er in Duitsland in 2012 wel 21 keer een melding gemaakt.

Waar en wanneer moet ik kijken?
Een paar dingen zijn belangrijk.
Planning vooraf: als de zon een plasmawolk uitstoot (een Coronal Mass Ejection of CME) dan duurt het nog een tot drie dagen voordat het bij de aarde aankomt en poollicht veroorzaakt. Houd hiervoor websites als spaceweather.com en swpc.noaa.gov in de gaten. Het WSA-Enlil model rekent door wanneer de zonnewind of CME de aarde treft.Als het zover is dat er wat te zien zou moeten zijn dan wordt dat aangegeven op websites als poollicht.info en poollicht.be.Op het noordelijk halfrond ontstaat poollicht in een dikke band rond de noordpool. Omdat Nederlan…

Mist in de Oostvaarderplassen

Het is december en al dagen lang mistig weer. Maar dat mag de pret niet drukken om op een ochtend foto's te maken met zwager Lourens. De mist maakt alles lekker mysterieus.We besluiten ons vooral te richten op de Konikpaarden. Deze morgen zijn ze alleen maar aan het grazen en dat levert weinig interessante plaatje op. Er is één exemplaar dat wel erg aan mensen is gewend en dat komt leuren om suikerklontjes of zo iets.Als we geen snoep blijken te hebben zijn we van hem af en kunnen we verder gaan met het fotograferen van de rest van de familie.

In de mist is het allemaal nogal vredig en vaag.Op de terugweg  zien we nog een Grote Zilverreiger rondvliegen. We struinen nog even door het gebied De Driehoek maar dat levert weinig fotomateriaal op. Het is allemaal erg grauw en grijs, maar hoort bij de dagen tussen Kerst en Oud en Nieuw.


Dorus

Je kan ver van huis op walvissafari gaan, maar het kan ook anders. Want deze hele week zwom er een jonge bultrug in de haven van Den Helder. Wat een apart gezicht als die enorme rug zo dichtbij uit het water komt!
Het dier trekt het nodige bekijks en heeft het blijkbaar naar zijn zin. Iemand heeft verzonnen dat hij (of zij) Dorus mag heten.