Doorgaan naar hoofdcontent

HDR aan het einde van de dag

Het was weer een mooie avond. Dus ben ik op de fiets gesprongen om wat plaatjes te maken.
De foto's in deze serie hebben allemaal vrij uitgesproken kleuren. Daar zijn verschillende oorzaken voor:
  • Aan het einde van de dag krijg je zacht licht en heb je het zogenaamde "blauwe uur". Dan maak je de mooiste foto's. In het extreme: een toegewijde landschapsfotograaf scout overdag en komt tijdens het blauwe uur terug. En het houd niet op bij de zonsondergang want je kan daarna meestal nog wel een uur doorgaan (als je een statief bij je hebt).
  • Ik heb een groothoeklens gebruikt (12-24 mm) zodat ik veel lucht kon vangen.
  • Op de lens zat een polarisatiefilter en dat maakt kleuren intenser. En het speelde hier niet zo'n rol, maar je kan water dan mooi laten weerspiegelen (of juist door de spiegeling heen kijken).
  • En het belangrijkste is misschien wel dat ik elke foto drie keer heb gemaakt, maar dan met verschillende belichtingen: 1 1/3 stop onderbelicht, normaal belicht en 1 1/3 stop overbelicht (allemaal bij 100 ISO). Door de drie foto's bij elkaar op te tellen krijg je een High Dynamic Range foto: een HDR.


Je kan met HDR voor heel extreme effecten kiezen en dat is de reden waarom sommige mensen het maar niks vinden. Ik hou wel van een wat meer gedoseerd gebruik.
Meer HDR inspiratie vind je op stuckincustoms.com en hdrspotting.com.

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Poollicht in Nederland

* foto's aangevuld op 23-09-2017
Poollicht ontstaat bij veel zonneactiviteit. Het is nu 2017 en we zitten daarmee in het dal van een 11-jarige cyclus waarin de zonneactiviteit toe en afneemt. Gemiddeld zijn er ongeveer 7 kansen per jaar om in Nederland en België wat te zien. Maar in piekjaren kan het vaker zijn, zo werd er in Duitsland in 2012 wel 21 keer een melding gemaakt.

Waar en wanneer moet ik kijken?
Een paar dingen zijn belangrijk.
Planning vooraf: als de zon een plasmawolk uitstoot (een Coronal Mass Ejection of CME) dan duurt het nog een tot drie dagen voordat het bij de aarde aankomt en poollicht veroorzaakt. Houd hiervoor websites als spaceweather.com en swpc.noaa.gov in de gaten. Het WSA-Enlil model rekent door wanneer de zonnewind of CME de aarde treft.Als het zover is dat er wat te zien zou moeten zijn dan wordt dat aangegeven op websites als poollicht.info en poollicht.be.Op het noordelijk halfrond ontstaat poollicht in een dikke band rond de noordpool. Omdat Nederlan…

Mist in de Oostvaarderplassen

Het is december en al dagen lang mistig weer. Maar dat mag de pret niet drukken om op een ochtend foto's te maken met zwager Lourens. De mist maakt alles lekker mysterieus.We besluiten ons vooral te richten op de Konikpaarden. Deze morgen zijn ze alleen maar aan het grazen en dat levert weinig interessante plaatje op. Er is één exemplaar dat wel erg aan mensen is gewend en dat komt leuren om suikerklontjes of zo iets.Als we geen snoep blijken te hebben zijn we van hem af en kunnen we verder gaan met het fotograferen van de rest van de familie.

In de mist is het allemaal nogal vredig en vaag.Op de terugweg  zien we nog een Grote Zilverreiger rondvliegen. We struinen nog even door het gebied De Driehoek maar dat levert weinig fotomateriaal op. Het is allemaal erg grauw en grijs, maar hoort bij de dagen tussen Kerst en Oud en Nieuw.


Dorus

Je kan ver van huis op walvissafari gaan, maar het kan ook anders. Want deze hele week zwom er een jonge bultrug in de haven van Den Helder. Wat een apart gezicht als die enorme rug zo dichtbij uit het water komt!
Het dier trekt het nodige bekijks en heeft het blijkbaar naar zijn zin. Iemand heeft verzonnen dat hij (of zij) Dorus mag heten.