Doorgaan naar hoofdcontent

HDR aan het einde van de dag

Het was weer een mooie avond. Dus ben ik op de fiets gesprongen om wat plaatjes te maken.
De foto's in deze serie hebben allemaal vrij uitgesproken kleuren. Daar zijn verschillende oorzaken voor:
  • Aan het einde van de dag krijg je zacht licht en heb je het zogenaamde "blauwe uur". Dan maak je de mooiste foto's. In het extreme: een toegewijde landschapsfotograaf scout overdag en komt tijdens het blauwe uur terug. En het houd niet op bij de zonsondergang want je kan daarna meestal nog wel een uur doorgaan (als je een statief bij je hebt).
  • Ik heb een groothoeklens gebruikt (12-24 mm) zodat ik veel lucht kon vangen.
  • Op de lens zat een polarisatiefilter en dat maakt kleuren intenser. En het speelde hier niet zo'n rol, maar je kan water dan mooi laten weerspiegelen (of juist door de spiegeling heen kijken).
  • En het belangrijkste is misschien wel dat ik elke foto drie keer heb gemaakt, maar dan met verschillende belichtingen: 1 1/3 stop onderbelicht, normaal belicht en 1 1/3 stop overbelicht (allemaal bij 100 ISO). Door de drie foto's bij elkaar op te tellen krijg je een High Dynamic Range foto: een HDR.


Je kan met HDR voor heel extreme effecten kiezen en dat is de reden waarom sommige mensen het maar niks vinden. Ik hou wel van een wat meer gedoseerd gebruik.
Meer HDR inspiratie vind je op stuckincustoms.com en hdrspotting.com.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Poollicht in Nederland

* foto's aangevuld op 23-09-2017
Poollicht ontstaat bij veel zonneactiviteit. Het is nu 2017 en we zitten daarmee in het dal van een 11-jarige cyclus waarin de zonneactiviteit toe en afneemt. Gemiddeld zijn er ongeveer 7 kansen per jaar om in Nederland en België wat te zien. Maar in piekjaren kan het vaker zijn, zo werd er in Duitsland in 2012 wel 21 keer een melding gemaakt.

Waar en wanneer moet ik kijken?
Een paar dingen zijn belangrijk.
Planning vooraf: als de zon een plasmawolk uitstoot (een Coronal Mass Ejection of CME) dan duurt het nog een tot drie dagen voordat het bij de aarde aankomt en poollicht veroorzaakt. Houd hiervoor websites als spaceweather.com en swpc.noaa.gov in de gaten. Het WSA-Enlil model rekent door wanneer de zonnewind of CME de aarde treft.Als het zover is dat er wat te zien zou moeten zijn dan wordt dat aangegeven op websites als poollicht.info en poollicht.be.Op het noordelijk halfrond ontstaat poollicht in een dikke band rond de noordpool. Omdat Nederlan…

Hyperfocale afstand

Stel dat je een foto wilt maken van een landschap met veel diepte. Hoe vertel je dan aan je camera dat alles scherp in beeld moet komen?
Je kan natuurlijk het diafragma dichtknijpen. Maar een kleine lensopening (groot F-getal) laat weinig licht door en de sluitertijden zullen toenemen.  Soms is dat geen optie zoals bij low light fotografie (poollicht) of wanneer je bewegingsonscherpte wil voorkomen. Een ander nadeel van een kleine lensopening is dat stof op de sensor zichtbaar wordt. En ook al knijp je het diafragma dicht, je moet nog steeds ergens op scherpstellen.


Paard in het winterse landschap van Myvatn, IJsland. Het vlekje boven het paard is een stofje op de lens en zichtbaar wegens het diafragma van f/16. (Canon EOS 450D, EF-S 18-55mm kitlens, 55mm, f/16, 1/50s, ISO 100)
Er is een andere oplossing, en dat is hyperfocaal scherpstellen (niet te verwarren met een hypervocaal, dat is iemand die de hele dag zingt). De methode maakt optimaal gebruik van de scherptediepte, of depth of…

Dorus

Je kan ver van huis op walvissafari gaan, maar het kan ook anders. Want deze hele week zwom er een jonge bultrug in de haven van Den Helder. Wat een apart gezicht als die enorme rug zo dichtbij uit het water komt!
Het dier trekt het nodige bekijks en heeft het blijkbaar naar zijn zin. Iemand heeft verzonnen dat hij (of zij) Dorus mag heten.