Doorgaan naar hoofdcontent

Wildlife in de Ardennen

Soms droom ik ervan om met mijn camera oog in oog sta met een roedel wolven. In het wild zal dat wel nooit gaan gebeuren, maar daarom niet getreurd. In de Belgische Ardennen zijn er een aantal wildparken met wilde viervoeters die oorspronkelijk de valleien bevolkten. Bij de grotten van Han kan je ze comfortabel bezoeken met een treintje.

Het treintje gaat op weg naar het wildpark. Terwijl een vrolijk deuntje over de-grotten-van-Han uit de speakers knalt rijden we tussen de koeien door, de restaurants achter ons latend. Plotseling stoppen we want naast de koeien liggen een paar ontsnapte herten.

Deze herten hebben het begrepen: buiten de hekken is het veel leuker. (Canon EOS 450D, Sigma 150-500mm, 500mm, f/7.1, 1/400s, ISO 400)

Een minuutje later zijn we in het park. Een Jurassic Park-gevoel bekruipt ons als een hek opengaat. In de bosjes speuren we naar velociraptors. Maar even knipperen met de ogen en we zijn omsingeld door tamme wilde zwijnen. Klaar voor het ergste heb ik mijn telelens (150-500mm) op de camera zitten.  Gelukkig zijn er jonkies, want die passen nog wel volledig in beeld. Snel een paar foto’s maken en de trein rijdt verder!
Waar heb jij met je neus in gezeten? (Canon EOS 450D, Sigma 150-500mm, 150mm, f/7.1, 1/100s, ISO 400)

Even later stoppen we bij de roedel wolven. Vergeten is Jurassic Park, dit is mijn moment! Vanuit het treintje kijk je net over een hek. Het zijn net herdershonden, maar dan wat gemener. Ik maak nog een paar foto’s en daar gaat de trein alweer!
De hongerige blik van de fotograaf wordt beantwoord met een hongerige blik van de wolven. (Canon EOS 450D, Sigma 150-500mm, 500mm, f/6.3, 1/200s, ISO 400)

En zo, in hoog tempo worden we getrakteerd op lynxen, paarden, ossen, steenbokken, herten, ezels en beren. Stiekem verheug ik mij op de volgende keer dat ik naar de Oostvaardersplassen ga. Geen treintje, geen haast, geen vast programma. Wel natuur zoals natuur hoort te zijn. Met een eigen tempo. En bewoners als vossen en ijsvogels die je niet op bestelling krijgt.
En kom je dan terug met dat ene plaatje, dan kan je daar een week op teren! 

Afijn, de moraal van dit verhaal:
  • Je hoeft geen ontberingen te lijden om plaatjes te schieten van "wilde" dieren. 
  • In een wildpark of dierentuin moet je soms snel reageren. Ook daar kan het moment zo voorbij zijn omdat de trein weer verder gaat. 
  • Een goede (scherpe) wildfoto maken vraagt om oefening. Bij een vogelshow of dierenpark kan je uitstekend de skills opdoen om je kansen voor "in het echt" te vergroten.

Dieren in gevangenschap portreteren? Zelfs de BBC doet het. Voor de serie Frozen Planet werden beelden van ijsbeerwelpen gemaakt in Ouwehands Dierenpark Rhenen. Niks mis mee. Zolang je maar vertelt dat je in de dierentuin bent geweest. (Bij deze dus.)

Reacties

Populaire posts van deze blog

Poollicht in Nederland

* foto's aangevuld op 23-09-2017
Poollicht ontstaat bij veel zonneactiviteit. Het is nu 2017 en we zitten daarmee in het dal van een 11-jarige cyclus waarin de zonneactiviteit toe en afneemt. Gemiddeld zijn er ongeveer 7 kansen per jaar om in Nederland en België wat te zien. Maar in piekjaren kan het vaker zijn, zo werd er in Duitsland in 2012 wel 21 keer een melding gemaakt.

Waar en wanneer moet ik kijken?
Een paar dingen zijn belangrijk.
Planning vooraf: als de zon een plasmawolk uitstoot (een Coronal Mass Ejection of CME) dan duurt het nog een tot drie dagen voordat het bij de aarde aankomt en poollicht veroorzaakt. Houd hiervoor websites als spaceweather.com en swpc.noaa.gov in de gaten. Het WSA-Enlil model rekent door wanneer de zonnewind of CME de aarde treft.Als het zover is dat er wat te zien zou moeten zijn dan wordt dat aangegeven op websites als poollicht.info en poollicht.be.Op het noordelijk halfrond ontstaat poollicht in een dikke band rond de noordpool. Omdat Nederlan…

Hyperfocale afstand

Stel dat je een foto wilt maken van een landschap met veel diepte. Hoe vertel je dan aan je camera dat alles scherp in beeld moet komen?
Je kan natuurlijk het diafragma dichtknijpen. Maar een kleine lensopening (groot F-getal) laat weinig licht door en de sluitertijden zullen toenemen.  Soms is dat geen optie zoals bij low light fotografie (poollicht) of wanneer je bewegingsonscherpte wil voorkomen. Een ander nadeel van een kleine lensopening is dat stof op de sensor zichtbaar wordt. En ook al knijp je het diafragma dicht, je moet nog steeds ergens op scherpstellen.


Paard in het winterse landschap van Myvatn, IJsland. Het vlekje boven het paard is een stofje op de lens en zichtbaar wegens het diafragma van f/16. (Canon EOS 450D, EF-S 18-55mm kitlens, 55mm, f/16, 1/50s, ISO 100)
Er is een andere oplossing, en dat is hyperfocaal scherpstellen (niet te verwarren met een hypervocaal, dat is iemand die de hele dag zingt). De methode maakt optimaal gebruik van de scherptediepte, of depth of…

Dorus

Je kan ver van huis op walvissafari gaan, maar het kan ook anders. Want deze hele week zwom er een jonge bultrug in de haven van Den Helder. Wat een apart gezicht als die enorme rug zo dichtbij uit het water komt!
Het dier trekt het nodige bekijks en heeft het blijkbaar naar zijn zin. Iemand heeft verzonnen dat hij (of zij) Dorus mag heten.