Doorgaan naar hoofdcontent

Vossen in de AWD


Ontmoet de twee bekendste vossen van Nederland. Hun namen ken ik niet, maar ze wonen in de Amsterdamsche Waterleidingduinen (AWD). Ik had met mijn gewaardeerde collega Nico een vergadering in Den Haag en omdat we nog geen zin in de files hadden besloten we de vossen eens op te zoeken. Via ingang Panneland zijn we het gebied in gegaan en daar zat nummer een al braaf te wachten.


 Totaal niet bang zit deze vos te wachten op voorbijgangers.

Terwijl ik nummer een op de foto zette ging nummer twee bij Nico bedelen om wat lekkers. Het schijnt dat ze mensen met rugzakken er uit pikken. Maar omdat we geen rugzakken of eten bij ons hadden begon hij maar wat aan een boom te sabbelen.

De andere vos ziet er wat mager uit.

 Terwijl hij onze aandacht trekt gaat nummer een er stilletjes vandoor.

Nummer een was ondertussen het pad afgelopen. Toen we er achteraan wandelden kwam hij ook nog even terug voor een voedselcontrole. Terwijl ik op de grond lag voor een laag gezichtspunt kwam hij op een meter afstand voorbij!

Als een volleerd fotomodel...

 Geniet maar van het zonnetje want die hebben we lang niet gezien.

Toch nog maar even terug...

"Als ik in de weg lig moet je het maar zeggen?"

Misschien niet tam, maar ook niet echt wild...

Dit was mijn eerste keer in de AWD. Er was nog veel meer te zien. Reden genoeg om nog eens terug te komen.

 Zwanen, edelherten, er is nog veel meer te beleven in de AWD.


Meer lezen over de AWD? De blogs van Henk Bos, Peter en Janny en Herman Versteeg worden regelmatig aangevuld met foto's en informatie.

Reacties

  1. Wow, vette platen!!
    Zwanen ook fraai, binnenkort maar even spotten, met ragzak! :)

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Poollicht in Nederland

* foto's aangevuld op 23-09-2017
Poollicht ontstaat bij veel zonneactiviteit. Het is nu 2017 en we zitten daarmee in het dal van een 11-jarige cyclus waarin de zonneactiviteit toe en afneemt. Gemiddeld zijn er ongeveer 7 kansen per jaar om in Nederland en België wat te zien. Maar in piekjaren kan het vaker zijn, zo werd er in Duitsland in 2012 wel 21 keer een melding gemaakt.

Waar en wanneer moet ik kijken?
Een paar dingen zijn belangrijk.
Planning vooraf: als de zon een plasmawolk uitstoot (een Coronal Mass Ejection of CME) dan duurt het nog een tot drie dagen voordat het bij de aarde aankomt en poollicht veroorzaakt. Houd hiervoor websites als spaceweather.com en swpc.noaa.gov in de gaten. Het WSA-Enlil model rekent door wanneer de zonnewind of CME de aarde treft.Als het zover is dat er wat te zien zou moeten zijn dan wordt dat aangegeven op websites als poollicht.info en poollicht.be.Op het noordelijk halfrond ontstaat poollicht in een dikke band rond de noordpool. Omdat Nederlan…

Hyperfocale afstand

Stel dat je een foto wilt maken van een landschap met veel diepte. Hoe vertel je dan aan je camera dat alles scherp in beeld moet komen?
Je kan natuurlijk het diafragma dichtknijpen. Maar een kleine lensopening (groot F-getal) laat weinig licht door en de sluitertijden zullen toenemen.  Soms is dat geen optie zoals bij low light fotografie (poollicht) of wanneer je bewegingsonscherpte wil voorkomen. Een ander nadeel van een kleine lensopening is dat stof op de sensor zichtbaar wordt. En ook al knijp je het diafragma dicht, je moet nog steeds ergens op scherpstellen.


Paard in het winterse landschap van Myvatn, IJsland. Het vlekje boven het paard is een stofje op de lens en zichtbaar wegens het diafragma van f/16. (Canon EOS 450D, EF-S 18-55mm kitlens, 55mm, f/16, 1/50s, ISO 100)
Er is een andere oplossing, en dat is hyperfocaal scherpstellen (niet te verwarren met een hypervocaal, dat is iemand die de hele dag zingt). De methode maakt optimaal gebruik van de scherptediepte, of depth of…

Dorus

Je kan ver van huis op walvissafari gaan, maar het kan ook anders. Want deze hele week zwom er een jonge bultrug in de haven van Den Helder. Wat een apart gezicht als die enorme rug zo dichtbij uit het water komt!
Het dier trekt het nodige bekijks en heeft het blijkbaar naar zijn zin. Iemand heeft verzonnen dat hij (of zij) Dorus mag heten.