Doorgaan naar hoofdcontent

Vossen in de AWD


Ontmoet de twee bekendste vossen van Nederland. Hun namen ken ik niet, maar ze wonen in de Amsterdamsche Waterleidingduinen (AWD). Ik had met mijn gewaardeerde collega Nico een vergadering in Den Haag en omdat we nog geen zin in de files hadden besloten we de vossen eens op te zoeken. Via ingang Panneland zijn we het gebied in gegaan en daar zat nummer een al braaf te wachten.


 Totaal niet bang zit deze vos te wachten op voorbijgangers.

Terwijl ik nummer een op de foto zette ging nummer twee bij Nico bedelen om wat lekkers. Het schijnt dat ze mensen met rugzakken er uit pikken. Maar omdat we geen rugzakken of eten bij ons hadden begon hij maar wat aan een boom te sabbelen.

De andere vos ziet er wat mager uit.

 Terwijl hij onze aandacht trekt gaat nummer een er stilletjes vandoor.

Nummer een was ondertussen het pad afgelopen. Toen we er achteraan wandelden kwam hij ook nog even terug voor een voedselcontrole. Terwijl ik op de grond lag voor een laag gezichtspunt kwam hij op een meter afstand voorbij!

Als een volleerd fotomodel...

 Geniet maar van het zonnetje want die hebben we lang niet gezien.

Toch nog maar even terug...

"Als ik in de weg lig moet je het maar zeggen?"

Misschien niet tam, maar ook niet echt wild...

Dit was mijn eerste keer in de AWD. Er was nog veel meer te zien. Reden genoeg om nog eens terug te komen.

 Zwanen, edelherten, er is nog veel meer te beleven in de AWD.


Meer lezen over de AWD? De blogs van Henk Bos, Peter en Janny en Herman Versteeg worden regelmatig aangevuld met foto's en informatie.

Reacties

  1. Wow, vette platen!!
    Zwanen ook fraai, binnenkort maar even spotten, met ragzak! :)

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie plaatsen

Populaire berichten van deze blog

Poollicht in Nederland

* foto's aangevuld op 23-09-2017
Poollicht ontstaat bij veel zonneactiviteit. Het is nu 2017 en we zitten daarmee in het dal van een 11-jarige cyclus waarin de zonneactiviteit toe en afneemt. Gemiddeld zijn er ongeveer 7 kansen per jaar om in Nederland en België wat te zien. Maar in piekjaren kan het vaker zijn, zo werd er in Duitsland in 2012 wel 21 keer een melding gemaakt.

Waar en wanneer moet ik kijken?
Een paar dingen zijn belangrijk.
Planning vooraf: als de zon een plasmawolk uitstoot (een Coronal Mass Ejection of CME) dan duurt het nog een tot drie dagen voordat het bij de aarde aankomt en poollicht veroorzaakt. Houd hiervoor websites als spaceweather.com en swpc.noaa.gov in de gaten. Het WSA-Enlil model rekent door wanneer de zonnewind of CME de aarde treft.Als het zover is dat er wat te zien zou moeten zijn dan wordt dat aangegeven op websites als poollicht.info en poollicht.be.Op het noordelijk halfrond ontstaat poollicht in een dikke band rond de noordpool. Omdat Nederlan…

Mist in de Oostvaarderplassen

Het is december en al dagen lang mistig weer. Maar dat mag de pret niet drukken om op een ochtend foto's te maken met zwager Lourens. De mist maakt alles lekker mysterieus.We besluiten ons vooral te richten op de Konikpaarden. Deze morgen zijn ze alleen maar aan het grazen en dat levert weinig interessante plaatje op. Er is één exemplaar dat wel erg aan mensen is gewend en dat komt leuren om suikerklontjes of zo iets.Als we geen snoep blijken te hebben zijn we van hem af en kunnen we verder gaan met het fotograferen van de rest van de familie.

In de mist is het allemaal nogal vredig en vaag.Op de terugweg  zien we nog een Grote Zilverreiger rondvliegen. We struinen nog even door het gebied De Driehoek maar dat levert weinig fotomateriaal op. Het is allemaal erg grauw en grijs, maar hoort bij de dagen tussen Kerst en Oud en Nieuw.


Dorus

Je kan ver van huis op walvissafari gaan, maar het kan ook anders. Want deze hele week zwom er een jonge bultrug in de haven van Den Helder. Wat een apart gezicht als die enorme rug zo dichtbij uit het water komt!
Het dier trekt het nodige bekijks en heeft het blijkbaar naar zijn zin. Iemand heeft verzonnen dat hij (of zij) Dorus mag heten.