Doorgaan naar hoofdcontent

Oostvaardersplassen in het voorjaar

Op pad voor een plaatje met vriend en fotograaf Jos in de Oostvaardersplassen. We gaan hier ieder jaar wel een keer naar toe. En omdat het voorjaar in aantocht was hadden we tijdig een datum geprikt (zaterdag 5 mei). Helaas werd er regen en bewolking verwacht. Blij dat we toch zijn gegaan, want het werd een prachtige morgen.

Omdat de winter zo lang heeft aangehouden was het terrein erg open. Druk Jos zijn telelens in de hand en zijn dag kan niet meer stuk.

Het gebied "de driehoek" was van de winter afgesloten maar nu niet meer. Daar waar je het gebied in kan vlogen de Boerenzwaluwen ons om de oren. Gelukkig gingen ze af en toe even op de brugleuning zitten zodat we ze goed konden zien.

Boerenzwaluwen op de brugleuning.

De Grauwe Ganzen hadden jongen. Normaal gaan ze er snel met een hoop kabaal vandoor, maar met jongen dus niet.Vanwege de vele bezoekers (op zaterdag) werd het kroost voortdurend in veiligheid gebracht. Dus de ene na de andere optocht werd voor ons opgevoerd.

Met de buik plat op de grond trekt een ganzenoptocht aan ons voorbij.

Even verderop zat een Winterkoning, een klein opdondertje dat je anders snel over het hoofd ziet. Maar omdat hij luid zat te fluiten was hij niet te missen.

De Winterkoning heeft het hoogste woord.

We hebben de dag afgesloten bij vogelkijkhut "De Poelruiter". Hier stond een vredig groepje Konikpaarden.

De Konikpaarden lijken hier erg aaibaar te zijn.

Af en toe werd de vrede wreed verstoord met een flink stuk spektakel!


 Tam zijn ze zeker niet en dit lijkt me al helemaal niet het moment om ze te aaien.

Zoals altijd ging ook deze dag weer snel voorbij. We hebben nog vossen gezien op de grote vlakte, maar dat was te ver weg voor een fatsoenlijk plaatje. In de middag begon het weer om te slaan. Daarom ter afsluiting een HDR plaatje omdat daar de wolken zo lekker dreigend in uitkomen.

Wilde wilgen in HDR. (Canon EOS 450D, Tokina AF 12-24mm, 12mm,  f/9, 1/100s, ISO 100, HDR -2..0..+2)

Reacties

  1. Mooi verslag van een uitzonderlijk mooi gebied!
    Fraaie platen weer Vincent! Die van de konicpaarden zijn ook top!
    Alhoewel het wat rustig was qua soorten staat het gebied altijd garant voor onverwachte ontmoetingen. Rinslang, vos, wezel, Woelrat, karper, tapuit, boomklever, kwikstaart of zwaluw, er is genoeg te zien. Op naar het volgende avontuur!
    Mijn foto's volgen.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Poollicht in Nederland

* foto's aangevuld op 23-09-2017
Poollicht ontstaat bij veel zonneactiviteit. Het is nu 2017 en we zitten daarmee in het dal van een 11-jarige cyclus waarin de zonneactiviteit toe en afneemt. Gemiddeld zijn er ongeveer 7 kansen per jaar om in Nederland en België wat te zien. Maar in piekjaren kan het vaker zijn, zo werd er in Duitsland in 2012 wel 21 keer een melding gemaakt.

Waar en wanneer moet ik kijken?
Een paar dingen zijn belangrijk.
Planning vooraf: als de zon een plasmawolk uitstoot (een Coronal Mass Ejection of CME) dan duurt het nog een tot drie dagen voordat het bij de aarde aankomt en poollicht veroorzaakt. Houd hiervoor websites als spaceweather.com en swpc.noaa.gov in de gaten. Het WSA-Enlil model rekent door wanneer de zonnewind of CME de aarde treft.Als het zover is dat er wat te zien zou moeten zijn dan wordt dat aangegeven op websites als poollicht.info en poollicht.be.Op het noordelijk halfrond ontstaat poollicht in een dikke band rond de noordpool. Omdat Nederlan…

Hyperfocale afstand

Stel dat je een foto wilt maken van een landschap met veel diepte. Hoe vertel je dan aan je camera dat alles scherp in beeld moet komen?
Je kan natuurlijk het diafragma dichtknijpen. Maar een kleine lensopening (groot F-getal) laat weinig licht door en de sluitertijden zullen toenemen.  Soms is dat geen optie zoals bij low light fotografie (poollicht) of wanneer je bewegingsonscherpte wil voorkomen. Een ander nadeel van een kleine lensopening is dat stof op de sensor zichtbaar wordt. En ook al knijp je het diafragma dicht, je moet nog steeds ergens op scherpstellen.


Paard in het winterse landschap van Myvatn, IJsland. Het vlekje boven het paard is een stofje op de lens en zichtbaar wegens het diafragma van f/16. (Canon EOS 450D, EF-S 18-55mm kitlens, 55mm, f/16, 1/50s, ISO 100)
Er is een andere oplossing, en dat is hyperfocaal scherpstellen (niet te verwarren met een hypervocaal, dat is iemand die de hele dag zingt). De methode maakt optimaal gebruik van de scherptediepte, of depth of…

Dorus

Je kan ver van huis op walvissafari gaan, maar het kan ook anders. Want deze hele week zwom er een jonge bultrug in de haven van Den Helder. Wat een apart gezicht als die enorme rug zo dichtbij uit het water komt!
Het dier trekt het nodige bekijks en heeft het blijkbaar naar zijn zin. Iemand heeft verzonnen dat hij (of zij) Dorus mag heten.