Doorgaan naar hoofdcontent

Oostvaardersplassen in het voorjaar

Op pad voor een plaatje met vriend en fotograaf Jos in de Oostvaardersplassen. We gaan hier ieder jaar wel een keer naar toe. En omdat het voorjaar in aantocht was hadden we tijdig een datum geprikt (zaterdag 5 mei). Helaas werd er regen en bewolking verwacht. Blij dat we toch zijn gegaan, want het werd een prachtige morgen.

Omdat de winter zo lang heeft aangehouden was het terrein erg open. Druk Jos zijn telelens in de hand en zijn dag kan niet meer stuk.

Het gebied "de driehoek" was van de winter afgesloten maar nu niet meer. Daar waar je het gebied in kan vlogen de Boerenzwaluwen ons om de oren. Gelukkig gingen ze af en toe even op de brugleuning zitten zodat we ze goed konden zien.

Boerenzwaluwen op de brugleuning.

De Grauwe Ganzen hadden jongen. Normaal gaan ze er snel met een hoop kabaal vandoor, maar met jongen dus niet.Vanwege de vele bezoekers (op zaterdag) werd het kroost voortdurend in veiligheid gebracht. Dus de ene na de andere optocht werd voor ons opgevoerd.

Met de buik plat op de grond trekt een ganzenoptocht aan ons voorbij.

Even verderop zat een Winterkoning, een klein opdondertje dat je anders snel over het hoofd ziet. Maar omdat hij luid zat te fluiten was hij niet te missen.

De Winterkoning heeft het hoogste woord.

We hebben de dag afgesloten bij vogelkijkhut "De Poelruiter". Hier stond een vredig groepje Konikpaarden.

De Konikpaarden lijken hier erg aaibaar te zijn.

Af en toe werd de vrede wreed verstoord met een flink stuk spektakel!


 Tam zijn ze zeker niet en dit lijkt me al helemaal niet het moment om ze te aaien.

Zoals altijd ging ook deze dag weer snel voorbij. We hebben nog vossen gezien op de grote vlakte, maar dat was te ver weg voor een fatsoenlijk plaatje. In de middag begon het weer om te slaan. Daarom ter afsluiting een HDR plaatje omdat daar de wolken zo lekker dreigend in uitkomen.

Wilde wilgen in HDR. (Canon EOS 450D, Tokina AF 12-24mm, 12mm,  f/9, 1/100s, ISO 100, HDR -2..0..+2)

Reacties

  1. Mooi verslag van een uitzonderlijk mooi gebied!
    Fraaie platen weer Vincent! Die van de konicpaarden zijn ook top!
    Alhoewel het wat rustig was qua soorten staat het gebied altijd garant voor onverwachte ontmoetingen. Rinslang, vos, wezel, Woelrat, karper, tapuit, boomklever, kwikstaart of zwaluw, er is genoeg te zien. Op naar het volgende avontuur!
    Mijn foto's volgen.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie plaatsen

Populaire berichten van deze blog

Poollicht in Nederland

* foto's aangevuld op 23-09-2017
Poollicht ontstaat bij veel zonneactiviteit. Het is nu 2017 en we zitten daarmee in het dal van een 11-jarige cyclus waarin de zonneactiviteit toe en afneemt. Gemiddeld zijn er ongeveer 7 kansen per jaar om in Nederland en België wat te zien. Maar in piekjaren kan het vaker zijn, zo werd er in Duitsland in 2012 wel 21 keer een melding gemaakt.

Waar en wanneer moet ik kijken?
Een paar dingen zijn belangrijk.
Planning vooraf: als de zon een plasmawolk uitstoot (een Coronal Mass Ejection of CME) dan duurt het nog een tot drie dagen voordat het bij de aarde aankomt en poollicht veroorzaakt. Houd hiervoor websites als spaceweather.com en swpc.noaa.gov in de gaten. Het WSA-Enlil model rekent door wanneer de zonnewind of CME de aarde treft.Als het zover is dat er wat te zien zou moeten zijn dan wordt dat aangegeven op websites als poollicht.info en poollicht.be.Op het noordelijk halfrond ontstaat poollicht in een dikke band rond de noordpool. Omdat Nederlan…

Mist in de Oostvaarderplassen

Het is december en al dagen lang mistig weer. Maar dat mag de pret niet drukken om op een ochtend foto's te maken met zwager Lourens. De mist maakt alles lekker mysterieus.We besluiten ons vooral te richten op de Konikpaarden. Deze morgen zijn ze alleen maar aan het grazen en dat levert weinig interessante plaatje op. Er is één exemplaar dat wel erg aan mensen is gewend en dat komt leuren om suikerklontjes of zo iets.Als we geen snoep blijken te hebben zijn we van hem af en kunnen we verder gaan met het fotograferen van de rest van de familie.

In de mist is het allemaal nogal vredig en vaag.Op de terugweg  zien we nog een Grote Zilverreiger rondvliegen. We struinen nog even door het gebied De Driehoek maar dat levert weinig fotomateriaal op. Het is allemaal erg grauw en grijs, maar hoort bij de dagen tussen Kerst en Oud en Nieuw.


Dorus

Je kan ver van huis op walvissafari gaan, maar het kan ook anders. Want deze hele week zwom er een jonge bultrug in de haven van Den Helder. Wat een apart gezicht als die enorme rug zo dichtbij uit het water komt!
Het dier trekt het nodige bekijks en heeft het blijkbaar naar zijn zin. Iemand heeft verzonnen dat hij (of zij) Dorus mag heten.