Doorgaan naar hoofdcontent

Hyperfocale afstand


Stel dat je een foto wilt maken van een landschap met veel diepte. Hoe vertel je dan aan je camera dat alles scherp in beeld moet komen?

Je kan natuurlijk het diafragma dichtknijpen. Maar een kleine lensopening (groot F-getal) laat weinig licht door en de sluitertijden zullen toenemen.  Soms is dat geen optie zoals bij low light fotografie (poollicht) of wanneer je bewegingsonscherpte wil voorkomen. Een ander nadeel van een kleine lensopening is dat stof op de sensor zichtbaar wordt. En ook al knijp je het diafragma dicht, je moet nog steeds ergens op scherpstellen.Paard in het winterse landschap van Myvatn, IJsland. Het vlekje boven het paard is een stofje op de lens en zichtbaar wegens het diafragma van f/16. (Canon EOS 450D, EF-S 18-55mm kitlens, 55mm, f/16, 1/50s, ISO 100)

Er is een andere oplossing, en dat is hyperfocaal scherpstellen (niet te verwarren met een hypervocaal, dat is iemand die de hele dag zingt). De methode maakt optimaal gebruik van de scherptediepte, of depth of field (DOF), dat is het afstandsinterval dat de lens bij een bepaalde instelling van lens en camera scherp in beeld krijgt. De truc is dat je zorgt voor een grote scherptediepte waarbij je de achtergrens op de horizon legt. Het resultaat is dat vanaf een bepaalde afstand alles scherp in beeld komt.


Meeuw in St. Ives, Verenigd Koninkrijk. Ondanks een diafragma van f/4 is toch alles aanvaardbaar scherp. (Canon EOS 450D, Tokina AF 12-24mm, 19mm, f/4, 1/400s, ISO 100)

Oke, er zijn wat beperkingen. Het werkt met name goed voor groothoek lenzen. Naast de brandpuntsafstand moet je lens ook de scherpstelafstand laten zien. Op een kitlens kan je dat laatste vaak niet aflezen. En je plaatje wordt misschien niet haarscherp, maar wel aanvaardbaar scherp. Maar toch, het is een goede oplossing voor die situatie waarin je het diafragma niet helemaal dicht wil knijpen.

Hoe stel je de boel in?
  • Haal je lens van de autofocus en zet hem op manual .
  • Stel de brandpuntsafstand en diafragma in.
  • Bepaal wat bij deze instellingen de hyperfocale afstand is.
  • Stel de scherpstelafstand in op de hyperfocale afstand.
Er zijn diverse sites waar je voor jouw instelling van lens en camera de hyperfocale afstand kan bepalen. Zoek het een keer op, onthoud de waarde en probeer het eens uit.


Waddenzee bij Harlingen. (Canon EOS 450D, Tokina AF 12-24mm, 22mm,  f/11, 1/13s, ISO 400, HDR -1..0..+1)

Meer weten? Bekijk de volgende links eens:
  • Bas Meelker geeft handige tabellen en apps.
  • Op dofmaster zijn uitgebreide tabellen te vinden per cameratype en brandpuntsafstand.
  • Definities en wiskundige formules vind je op wikipedia.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Poollicht in Nederland

* foto's aangevuld op 23-09-2017
Poollicht ontstaat bij veel zonneactiviteit. Het is nu 2017 en we zitten daarmee in het dal van een 11-jarige cyclus waarin de zonneactiviteit toe en afneemt. Gemiddeld zijn er ongeveer 7 kansen per jaar om in Nederland en België wat te zien. Maar in piekjaren kan het vaker zijn, zo werd er in Duitsland in 2012 wel 21 keer een melding gemaakt.

Waar en wanneer moet ik kijken?
Een paar dingen zijn belangrijk.
Planning vooraf: als de zon een plasmawolk uitstoot (een Coronal Mass Ejection of CME) dan duurt het nog een tot drie dagen voordat het bij de aarde aankomt en poollicht veroorzaakt. Houd hiervoor websites als spaceweather.com en swpc.noaa.gov in de gaten. Het WSA-Enlil model rekent door wanneer de zonnewind of CME de aarde treft.Als het zover is dat er wat te zien zou moeten zijn dan wordt dat aangegeven op websites als poollicht.info en poollicht.be.Op het noordelijk halfrond ontstaat poollicht in een dikke band rond de noordpool. Omdat Nederlan…

Dorus

Je kan ver van huis op walvissafari gaan, maar het kan ook anders. Want deze hele week zwom er een jonge bultrug in de haven van Den Helder. Wat een apart gezicht als die enorme rug zo dichtbij uit het water komt!
Het dier trekt het nodige bekijks en heeft het blijkbaar naar zijn zin. Iemand heeft verzonnen dat hij (of zij) Dorus mag heten.